W czasie sezonu na szparagi staram się jeść te warzywa tak często, jak to możliwe. Wczoraj pokazałam wam przepis na zupę szparagową, a dzisiaj przygotowałam roladki z piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i szparagami. To danie może być bardziej dietetyczne, jeśli nie użyjecie do niego bekonu.
Polecam :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)
Składniki na dwie porcje:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- plastry sera żółtego (u mnie mozzarella)
- 6-8 zielonych szparagów
- pancetta, bekon lub szynka parmeńska
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany lub 1 ząbek świeżego
Wykonanie:
1. Oczyść piersi z błonek i tłuszczu.
2. Natnij piersi, aby móc je rozłożyć.
3. Włóż mięso do woreczków i delikatnie rozbij za pomocą tłuczka.
4. Wetrzyj w mięso przyprawy.
5. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów.
6. Ułóż na mięsie ser i szparagi.
7. Zawiń piersi w rulon.
8. Zawiń roladki w bekon lub szynkę.
9. Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym.
10. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-30 minut. Gotowe mięso będzie rumiane.
11. Przed podaniem rolady przekrój. Swoje podałam z pieczonymi ziemniakami i pomidorami.
Smacznego :)
Bardzo wiosennie!
OdpowiedzUsuńA dobre szparagi juz sie zaczynaja...
:)
Czy kurczak byl soczysty, czy suchy? Pytam bo roznie z kurczakiem w pieczniu bywa.
OdpowiedzUsuńByl soczysty dzieki bekonowi I mozzarelli. Trzeba tylko uwazac, zeby nei piec go zbyt dlugo.
UsuńZdjęcia obiadu przysłała Pani Aleksandra Bratowska
OdpowiedzUsuń[img]http://i58.tinypic.com/2e4enbr.jpg[/img]
[img]http://i62.tinypic.com/27ysa3a.jpg[/img]
Roladki ze szparagami (zdjęcie przed upieczeniem) przygotowała Pani Aleksandra Klimek :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i62.tinypic.com/10d9sux.jpg[/img]
Roladki drobiowe ze szparagami i mozzarellą podała Pani Ewelinuś Sikoruś :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i58.tinypic.com/16h99ua.jpg[/img]
A czy szparagi muszą byc zielone? bo akurat mam żółte
OdpowiedzUsuń