18 kwietnia 2015

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ


W czasie sezonu na szparagi staram się jeść te warzywa tak często, jak to możliwe. Wczoraj pokazałam wam przepis na zupę szparagową, a dzisiaj przygotowałam roladki z piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i szparagami. To danie może być bardziej dietetyczne, jeśli nie użyjecie do niego bekonu.

Polecam :) 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)


Składniki na dwie porcje:


  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • plastry sera żółtego (u mnie mozzarella)
  • 6-8 zielonych szparagów
  • pancetta, bekon lub szynka parmeńska
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany lub 1 ząbek świeżego


Wykonanie:

1. Oczyść piersi z błonek i tłuszczu.
2. Natnij piersi, aby móc je rozłożyć.


3. Włóż mięso do woreczków i delikatnie rozbij za pomocą tłuczka.


4. Wetrzyj w mięso przyprawy.


5. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów.


6. Ułóż na mięsie ser i szparagi.


7. Zawiń piersi w rulon.


8. Zawiń roladki w bekon lub szynkę.


9. Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym.


10. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-30 minut. Gotowe mięso będzie rumiane.


11. Przed podaniem rolady przekrój. Swoje podałam z pieczonymi ziemniakami i pomidorami.


Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Bardzo wiosennie!
    A dobre szparagi juz sie zaczynaja...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy kurczak byl soczysty, czy suchy? Pytam bo roznie z kurczakiem w pieczniu bywa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byl soczysty dzieki bekonowi I mozzarelli. Trzeba tylko uwazac, zeby nei piec go zbyt dlugo.

      Usuń
  3. Zdjęcia obiadu przysłała Pani Aleksandra Bratowska

    [img]http://i58.tinypic.com/2e4enbr.jpg[/img]
    [img]http://i62.tinypic.com/27ysa3a.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  4. Roladki ze szparagami (zdjęcie przed upieczeniem) przygotowała Pani Aleksandra Klimek :)

    [img]http://i62.tinypic.com/10d9sux.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  5. Roladki drobiowe ze szparagami i mozzarellą podała Pani Ewelinuś Sikoruś :)

    [img]http://i58.tinypic.com/16h99ua.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy szparagi muszą byc zielone? bo akurat mam żółte

    OdpowiedzUsuń