20 kwietnia 2015

SAŁATA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ, FETĄ, OGÓRKIEM KISZONYM I ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM WINEGRETEM



Mam dla Was przepis na bardzo prostą, ale wyrazistą w smaku sałatę, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych/pieczonych mięs i warzyw.  

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)



Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 opakowanie fety lub sera bałkańskiego
  • około 5-6 ogórków kiszonych/kwaszonych, w zależności od ich wielkości
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki białego pieprzu (opcjonalnie)


Wykonanie:

Jak pokroić kapustę pekińską? Zajrzyj tutaj: klik!

1. Przełóż do słoika czosnek, zioła, wlej oliwę i ocet. Zamknij słoik i energicznie nim potrząśnij.
2. Fetę i ogórki pokrój w większą kostkę.
3. Kapustę, fetę i ogórki przełóż do miski i polej winegretem bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Surówkę z pekinki, fety i ogórków przyrządziła Pani Aleksandra Bratowska :)

    [img]http://i58.tinypic.com/v4s6qv.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń