Właśnie czytacie przepis na bardzo zdrowy deser, który nie ma w sobie cukru i jest pyszny! Żelowa mleczna masa z nasionami chia bardzo fajnie komponuje się z mango i malinami.
Do deseru możecie wykorzystać swoje ulubione mleko, np. zwykłe, kokosowe, migdałowe, itd.
Nasiona chia dostępne są w sklepach internetowych, ze zdrową żywnością, lub w dużych supermarketach,
Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) zawierają:
- kwasy tłuszczowe Omega 3 (30%),
- kwasy tłuszczowe Omega 6 (40%),
- przeciwutleniacze,
- dużo błonnika (około 25%)
- witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna,
- przyzwoitą ilość łatwo przyswajalnego białka (20%),
Więcej o tych nasionkach przeczytacie tutaj: klik!
Przepis krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)
Składniki na 2 porcje:
- szklanka dowolnego mleka (u mnie pełne bez laktozy)
- 4 daktyle bez pestek (można zamienić na miód, syrop z agawy lub klonowy, ilość do smaku)
- 3-4 łyżki nasion chia
- 1 mango
- kilka malin, do dekoracji
- pokruszone pistacje, do dekoracji
Wykonanie:
1. Za pomocą blendera zmiksuj mleko z daktylami.
2. Wymieszaj mleko z nasionami.
3. Przez pierwsze 20 minut co jakiś czas zamieszaj mleko. Nasiona zaczną wchłaniać płyn.
4. Wstaw mleko na kilka godzin do lodówki, aby nasiona wchłonęły resztę mleka. U mnie były to 4 godziny.
5. Zmiksuj mango. Poradnik, jak obierać mango znajdziesz tutaj: klik!
6. Przekładaj do kieliszków/szklanek mleko z szałwią naprzemiennie z mango.
7. Udekoruj malinami i pistacjami.
Smacznego :)
świetny deser, smaczny i wartościowy :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Zawsze byłam ciekawa tych nasionek;) Czy mają jakiś specyficzny smak, a może są neutralne i chwytają smak mleka?
OdpowiedzUsuńMają raczej neutralny smak :)
Usuńwygląda naprawdę pięknie :)
OdpowiedzUsuńboski deser ja uwielbiam te nasionka :)
OdpowiedzUsuńOd dawna używam nasion chia i jestem nimi zachwycona. Deser wygląda pięknie a smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńPychota! Zrobiłam także zmodyfikowaną wersję: część mleka podgrzałam i zmieszałam z łyżeczką kakao, następnie dodałam nasona chia. Przekładałam więc trzy warstwy. Nam smakowało :-)
OdpowiedzUsuń