17 kwietnia 2015

ZUPA SZPARAGOWA Z KURCZAKIEM I KASZĄ JĘCZMIENNĄ



Niniejszym sezon na szparagi uważam za otwarty! Polecam zupę, którą sama wymyśliłam, a jest odżywcza i naprawdę syta. W sam raz na obecną porę roku. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)



Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 bardzo duża marchew
  • 3 duże ziemniaki
  • pół średniej cebuli
  • około 8 łyżek kaszy jęczmiennej
  • bulion
  • pieprz
  • słodka śmietanka ( w UK single cream), kilka łyżek
  • podsmażone kawałki bekonu do dekoracji




Wykonanie:

1. Odetnij ze szparagów zdrewniałe końcówki i pokrój na około 2 cm kawałki.
2. Pokrój ziemniaki w większą kostkę.
3. Marchew pokrój na talarki, większe można przeciąć na pół.


4. Pokrój cebulę w kostkę.


5. Podsmaż na maleńkiej ilości oleju cebulę, a kiedy się zeszkli dodaj pokrojoną w kostkę pierś. Smaż kilka minut.


6. Dodaj do kurczaka warzywa i smaż kilka minut.


7. Zalej zupę bulionem i gotuj na niewielkim gazie do momentu aż warzywa będą miękkie.
8. Dodaj do zupy kaszę jęczmienną.


9. Do około 3 łyżek śmietanki dodaj kilka łyżek zupy. Wymieszaj i wlewaj cienkim strumieniem do zupy. Gotuj kilka minut.


10. Dopraw zupę.
11. Podawaj z natką i podsmażonym bekonem.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz