Niniejszym sezon na szparagi uważam za otwarty! Polecam zupę, którą sama wymyśliłam, a jest odżywcza i naprawdę syta. W sam raz na obecną porę roku.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 bardzo duża marchew
- 3 duże ziemniaki
- pół średniej cebuli
- około 8 łyżek kaszy jęczmiennej
- bulion
- pieprz
- słodka śmietanka ( w UK single cream), kilka łyżek
- podsmażone kawałki bekonu do dekoracji
Wykonanie:
1. Odetnij ze szparagów zdrewniałe końcówki i pokrój na około 2 cm kawałki.
2. Pokrój ziemniaki w większą kostkę.
3. Marchew pokrój na talarki, większe można przeciąć na pół.
4. Pokrój cebulę w kostkę.
5. Podsmaż na maleńkiej ilości oleju cebulę, a kiedy się zeszkli dodaj pokrojoną w kostkę pierś. Smaż kilka minut.
6. Dodaj do kurczaka warzywa i smaż kilka minut.
7. Zalej zupę bulionem i gotuj na niewielkim gazie do momentu aż warzywa będą miękkie.
8. Dodaj do zupy kaszę jęczmienną.
9. Do około 3 łyżek śmietanki dodaj kilka łyżek zupy. Wymieszaj i wlewaj cienkim strumieniem do zupy. Gotuj kilka minut.
10. Dopraw zupę.
11. Podawaj z natką i podsmażonym bekonem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz