Jajka w sosie tatarskim to jedno z moich ulubionych dań wielkanocnych. Pikantno-kwaśny sos pasuje idealnie do jajek. Normalnie pycha!
Przepis na różowe jajka znajdziecie: tutaj :).
Przepis krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki*:
- średni słoik majonezu (około 400 ml)
- kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
- około 10 małych marynowanych pieczarek
- 2-3 średnie ogórki kwaszone/kiszone (mogą też być konserwowe)
- garstka rzeżuchy lub koperku
- łyżka musztardy (najbardziej lubię Dijon)
- pieprz
- jajka ugotowane na twardo
*niektórzy używają jeszcze tartego chrzanu, ale ja za nim nie przepadam
Wykonanie:
1. Pokrój drobniutko pieczarki i rzeżuchę(u mnie rukwia wodna).
2. Pokrój na malutką kostkę ogórki.
3. Przełóż do miski majonez, śmietanę, pieczarki, ogórki i rzeżuchę.
4. Dopraw sos musztardą.
5. Dodaj pieprz (ewentualnie też sól, ale według mnie nie jest to konieczne).
6. Wyłóż sos na talerz i ułóż na nim jajka. Dowolnie udekoruj.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz