Uwielbiam mango i jem je dość często, ale zdecydowanie najbardziej smakuje mi zmiksowane z jogurtem i wzbogacone delikatnym smakiem wody różanej.
Jeżeli macie ochotę na wypróbowanie innego napoju mlecznego rodem z Azji, to polecam pakistański Badam Doodh.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na 2-3 szklanki:
- 250 gramów miąższu mango* (zważyć po obraniu ze skórki i bez pestki)
- 350 gramów naturalnego jogurtu, zimnego
- 100 mililitrów mleka, zimnego
- cukier (do smaku, ja nie używam)
- odrobina wody różanej lub zmielonego kardamonu (do smaku)
- kostki lodu, opcjonalnie
*mango można zamrozić przed zrobieniem koktajlu
Wykonanie:
1. Mango pokrój w kostkę.
2. Mleko, jogurt, mango, cukier zmiksuj.
3. Dodaj wodę różaną lub kardamon.
4. Podawaj schłodzone z kostkami lodu.
Smacznego :)
Uwielbiam! Szczególnie w upalne dni :)
OdpowiedzUsuńprzepyszny koktajl!
OdpowiedzUsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńJak niewiele potrzeba, żeby umilić sobie życie. Taki koktajl to jest to. Pyszny, zdrowy z ulubionymi owocami. No to na zdrowie :)
OdpowiedzUsuńMango <3 Przepyszny koktajl *.*
OdpowiedzUsuńOMM NOM OM NOM :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, zapewne smakuje wyśmienicie.
Na sam widok zdjęcia ślinka mi już od rana cieknie :)
Uwielbiam kuchnię Azjatycką :) szczególnie niesamowite są desery... Na festiwalu Fest Asia (Warszawa, galeria Żoliborz, 25 i 26 kwietnia) mam nadzieję zdobyć kilka oryginalnych przypraw :) Może kiedyś nawet wybiorę się do Azji?
OdpowiedzUsuń