4 maja 2015

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, PORA, KUKURYDZY I PAPRYKI


Wiosną uwielbiam jeść kolorowe surówki i sałatki. Do dzisiejszego obiadu przygotowałam bardzo szybką i smaczną surówkę, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu. 
Najlepiej podawać ją do pieczonych lub gotowanych mięs. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)


Przepis na mięso powyżej: schab w sosie.

Składniki:

  • Pół dużej kapusty pekińskiej lub 1 mała
  • pół dużego pora
  • pół czerwonej papryki
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka octu winnego (lub mniej/więcej do smaku)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

1. Białą część pora przekrój na pół, a następnie pokrój w plasterki. 
2. Zalej por wrzątkiem i odstaw na kilka minut.



3. Pokój kapustę pekińską, ale niezbyt drobno. Jeżeli nie wiesz, jak najszybciej pokroić pekinkę zaglądnij tutaj: klik!.
4. Opłucz zimną wodą kapustę. 


5. Do miski przełóż kapustę, por (odcedzony i ostygnięty), majonez, jogurt. Wymieszaj. 


6. Dodaj do surówki kukurydzę, paprykę pokrojoną w drobną kostkę. 
7. Dopraw solą, pieprzem i octem (zamiast octu można użyć soku z cytryny). 


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie! Drukuję i przygotowuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcie przysłała Pani Anna Szczurek z Holandii :)

    [img]http://i60.tinypic.com/34y9us9.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobilam wczoraj i zapisalam ja do ulubionych dan ! niestety nie mam zdjecia bo domownicy zaczeli ja podjadac zanim postawilam reszfe dan... pyszna i wyrazista ! dziekuje

    OdpowiedzUsuń