17 lutego 2014

ZUPA WĘGIERSKA Z BIAŁĄ FASOLĄ I KLUSECZKAMI


Zimową porą nasze organizmy łakną sytych i rozgrzewających zup, dlatego dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis właśnie na takie danie. Uwielbiam w tej zupie kluseczki :). 

Przepis krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:


  • około 600 gramów łopatki 
  • 200 gramów chudego, wędzonego boczku
  • 8 chudych kiełbasek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • słoik lub puszka białej fasoli
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • czerwona papryka
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki


Składniki na kluseczki:


  • 1 jajko
  • około 1 szklanki mąki
  • ciepła woda


Wykonanie:

1. Pokrojone na niewielką kostkę łopatkę i boczek dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw na kilka godzin.
2. Cebulę pokrój na drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
3. Dodaj do cebuli pokrojoną w paski kiełbasę i podsmażaj około 3 minut.
4. Dodaj pokrojone w słupki: pietruszkę, seler i marchewkę. Wciąż podsmażaj.



5. Pokrój paprykę w paseczki i przełóż do kiełbasy i warzyw.



6. Pokrój drobniutko chilli i także ją podsmaż z resztą składników.
7. Wylej na warzywa pomidory z puszki. Duś składniki.
8. Dopraw solą i pieprzem.
9. Na drugiej patelni podsmaż łopatkę i boczek.



10. Do garnka przełóż mięso, smażoną kiełbasę z warzywami, liść laurowy i zalej bulionem. Gotuj do miękkości mięsa.
11. Kiedy zupa się gotuje zacznij przygotowywać kluseczki - z podanych składników wyrób ciasto jak na pierogi. Przykryj ciasto miską lub zawiń w folię i odstaw na około 20 minut.



12. Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich cienkie wałeczki, które krój na skośne kawałki wielkości fasoli.
13. Przed końcem gotowania dodaj do zupy fasolę i kluseczki. Gotuj jeszcze około 5 minut (do wypłynięcia klusek). Podczas gotowania kluski urosną.



14. Dopraw zupę według uznania.

Smacznego :)


Pomysł na zupę zaczerpnięty ze strony: klik.

1 komentarz: