Zimową porą nasze organizmy łakną sytych i rozgrzewających zup, dlatego dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis właśnie na takie danie. Uwielbiam w tej zupie kluseczki :).
Przepis krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
- około 600 gramów łopatki
- 200 gramów chudego, wędzonego boczku
- 8 chudych kiełbasek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- słoik lub puszka białej fasoli
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 4 ząbki czosnku
- liść laurowy
- czerwona papryka
- 1 czerwona papryczka chilli
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
Składniki na kluseczki:
- 1 jajko
- około 1 szklanki mąki
- ciepła woda
Wykonanie:
1. Pokrojone na niewielką kostkę łopatkę i boczek dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw na kilka godzin.
2. Cebulę pokrój na drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
3. Dodaj do cebuli pokrojoną w paski kiełbasę i podsmażaj około 3 minut.
4. Dodaj pokrojone w słupki: pietruszkę, seler i marchewkę. Wciąż podsmażaj.
5. Pokrój paprykę w paseczki i przełóż do kiełbasy i warzyw.
6. Pokrój drobniutko chilli i także ją podsmaż z resztą składników.
7. Wylej na warzywa pomidory z puszki. Duś składniki.
8. Dopraw solą i pieprzem.
9. Na drugiej patelni podsmaż łopatkę i boczek.
10. Do garnka przełóż mięso, smażoną kiełbasę z warzywami, liść laurowy i zalej bulionem. Gotuj do miękkości mięsa.
11. Kiedy zupa się gotuje zacznij przygotowywać kluseczki - z podanych składników wyrób ciasto jak na pierogi. Przykryj ciasto miską lub zawiń w folię i odstaw na około 20 minut.
12. Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich cienkie wałeczki, które krój na skośne kawałki wielkości fasoli.
13. Przed końcem gotowania dodaj do zupy fasolę i kluseczki. Gotuj jeszcze około 5 minut (do wypłynięcia klusek). Podczas gotowania kluski urosną.
14. Dopraw zupę według uznania.
Smacznego :)
Pomysł na zupę zaczerpnięty ze strony: klik.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń