Jest tak gorąco, a musiałam przygotować ciasto, więc zdecydowałam się na sernik gotowany z galaretką. Wykorzystałam maminy przepis na sernik, który już kiedyś zaprezentowałam na blogu (sernik gotowany z polewą czekoladową). Zamiast polewy użyłam do niego owoce sezonowe, truskawki i maliny.
Schłodzone ciasto cudownie orzeźwi i poprawi humor :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na formę o rozmiarze 23x23cm:
- 1 kg tłustego/półtłustego twarogu (trzykrotnie mielonego albo z wiaderka)
- 200 gramów masła
- pół szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe* (takie na pół litra mleka)
- 2 łyżeczki esencji waniliowej (lub cukier waniliowy)
- 3 jajka
- herbatniki
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 szklanki wrzącej wody
- truskawki
- maliny
Wykonanie:
1. Do dużego garnka przełóż: ser, masło, cukier, jajka, esencję waniliową.
2. Mieszaj składniki (trzepaczką) i jednocześnie gotuj je na małym ogniu.
3. Kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza wlej do masy budynie wymieszane w mleku. Mieszaj szybko aż do zgęstnienia masy.
4. Wyłóż blachę folią spożywczą. Gorącą połowę masy wylej na wyłożone na dnie blachy herbatniki, wyłóż na nią drugą warstwę herbatników, a na nie wylej pozostałą część masy. Odstaw do schłodzenia.
5. Ciasto w temp. pokojowej wstaw do lodówki.
6. Galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzątku. Odstaw do lekkiego stężenia.
7. Na cieście wyłóż owoce i zalej je tężejącą galaretką.
8. Wstaw do lodówki na całą noc.
Smacznego :)
Wygląda pięknie! Idealne wakacyjne ciacho :)
OdpowiedzUsuńBudynie należy rozmieszac w tej polowie szklanki mleka i wlac do sera?
OdpowiedzUsuńTak wlasnie napisalam w przepisie. Pozdrawiam.
UsuńGotowany sernik przygotował Pan Bogumił Głowacki :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i60.tinypic.com/vfxvgo.jpg[/img]
[img]http://i60.tinypic.com/nwwn6x.jpg[/img]
[img]http://i62.tinypic.com/6oho47.jpg[/img]