Jedną z naszych letnich tradycji jest przygotowywanie gofrów z dużą ilością kolorowych owoców. Taki deser z powodzeniem zastępuję ciasto do niedzielnej kawy.
Przepis, z którym się z wami dzielę, dopracowałam na przestrzeni około 20 lat. Gofry wychodzą z niego chrupiące, a w środku puszyste.
Muszę nadmienić, że gofry nie wyjdą idealne bez dobrej, dużej gofrownicy, która ma minimum 1300W mocy. Pierwszy taki sprzęt kupiłam jeszcze na początku lat 90 i służył mi świetnie do zeszłego roku, kiedy to uległ awarii. Swoją drugą gofrownicę kupiłam w jednym ze sklepów online i jest równie dobra, jak ta pierwsza.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- litr pełnego mleka
- 6 pełnych łyżek cukru
- około 5 szklanek mąki
- 40 gramów roztopionej margaryny
- 2 jajka
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- bita śmietana
- dowolne owoce
- dowolny sos do deserów
Wykonanie:
1. Zmiksuj ze sobą mleko, cukier, jajka, margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany.
2. Rozgrzej gofrownicę.
3. Nalej ciasto do formy, zamknij gofrownicę i piecz przez kilka minut.
4. Gotowe gofry powinny być złotawe.
5. Leciutko je przestudź i podawaj udekorowane owocami, bitą śmietaną i sosami. Można też posmarować je dżemem lub kremem czekoladowym.
Smacznego :)
już za niecały tydzień będę miała gofrownicę na mieszkaniu, ojeeeej!
OdpowiedzUsuńAle chrupkie, truskawkowe gofry, aż ślinka cieknie
Usuńpyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńIle sztuk wyjdzie z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńWyjdzie około 10-12 sztuk :)
UsuńDziś zrobiłam gofry z tego przepisu. Wyszły przepyszne,idealne!!! Mimo,że mam gofrownice o słabszej mocy;-) Najlepszy przepis. Z wierzchu chrupiące,w środku mięciutkie. I wyszło mi wt szt :-) Pozdrawiam i jak najbardziej POLECAM ten przepis!
OdpowiedzUsuńWitam, czy gofrownicę trzeba natłuścić? :)
OdpowiedzUsuńMożna delikatnie natłuścić :)
Usuń