Jeżeli macie ochotę na prosty i smaczny obiad koniecznie musicie wypróbować pulpety w sosie pieczarkowym. Nie dałam rady, żeby zrobić zdjęcia krok po kroku, ale poniższe pomysły-inspiracje je posiadają.
Inne przepisy z pulpetami:
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 500 gramów mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki (do pulpetów)
- pół łyżeczki chilli w proszku
- sól
- pieprz
- kilka łyżek mąki (do obtoczenia kotletów)
- 600 gramów pieczarek
- pół średniej cebuli
- 1 mała marchew
- 1 mała pietruszka
- bulion lub bulionetka+woda
- sól
- 5 namoczonych suszonych grzybów leśnych (opcjonalnie)
- pieprz
- kilka łyżek śmietany kremówki 30% (w UK single cream)
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (do sosu)
Wykonanie:
1. Umieść wszystkie składniki na pulpety w misce (pietruszka, mięso, jajko, sól, pieprz, czosnek, chilli). (Bułka powinna być namoczona w mleku i odciśnięta z nadmiaru płynu).
2. Wyrabiaj masę, aby łatwo odchodziła od ręki i była elastyczna.
3. Uformuj z masy mięsnej małe pulpeciki i obtocz je w mące.
4. Podsmaż kotleciki na malutkiej ilości tłuszczu.
5. W dużym garnku o grubym dnie zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
6. Dodaj do niej pokrojone w plastry pieczarki (wcześniej je obieram). Smaż do wyparowania wody z grzybów.
7. Zalej pieczarki bulionem, zagrzej go i przełóż do niego pulpety. Płyn ma przykrywać kotlety.
8. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę. Dodaj je do sosu razem z pokrojonymi suszonymi grzybami.
9. Gotuj sos na bardzo małym gazie przez około 40 minut.
10. Dodaj do sosu śmietanę i gotuj przez jeszcze kilka minut. Swojego sosu nie zagęszczałam mąką, ale możecie to zrobić.
11. Ugotowany sos wymieszaj z natką pietruszki.
12. Podawaj z ryżem, kopytkami, ziemniakami lub kluskami śląskimi (przepis).
Smacznego :)
A dlaczego aż 40 min.?
OdpowiedzUsuńDlugie gotowanie na malutkim gazie powoduje, ze zupy/sosy maja duzo lepszy smak.
UsuńOk. dzięki.
OdpowiedzUsuń