Kluski z dziurką (śląskie) są popularne w całej Polsce i stanowią jeden z ulubionych dodatków do pysznych sosów. Nasze kluski podałam z polędwicą w sosie z serków topionych i surówką z młodej kapusty i marchewki.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- ugotowane i rozgniecione ziemniaki (warto robić z minimum 1 kilograma)
- mąka (skrobia) ziemniaczana
- jajko (opcjonalnie)
- poszatkowana natka, tymianek lub bazylia (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Ugotowane (zimne) ziemniaki ulep w kopiec.
2. Podziel kopiec na 4 części, następnie jedną z nich wyjmij i wsyp na miejsce ziemniaków mąkę ziemniaczaną.
3. Ugnieć ciasto z jajkiem (choć nie trzeba go dodawać). Nie ugniataj zbyt długo, chodzi tylko o połączenie składników. Na tym etapie można dodać też zioła, jeżeli chcesz zrobić wersję ziołową.
5. Z ciasta uformuj małe kulki.
6. W każdej kulce zrób za pomocą palca dziurkę.
7. Kluski gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotuj je jeszcze kilka minut.
8. Ugotowane poukładaj na talerzach. Podawaj z mięsnym sosem.
Smacznego :)
uwielbiam takie kluseczki, na pewno wypróbuję, bo wyglądają znakomicie! :)
OdpowiedzUsuńPani Anna Zychowicz przysłała piękne zdjęcia, za które bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1p1012489.jpg[/img]
[img]http://img.darmowetv.pl/images/1p1012499.jpg[/img]
Ja robię na 1 kg ugotowanych ziemnaków 0,25 kg mąki ziemnaczanej i 1 jajko. Po wypłynięciu gotuję jeszcze 4 min. i są super
OdpowiedzUsuń