8 lipca 2014

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY, MARCHEWKI, KOPERKU I JABŁKA


Surówkę z młodej kapusty uwielbiamy w naszej rodzinie. Ostatnio podałam ją do klusek śląskich z polędwiczką w sosie z serków topionych
Polecam na letni obiad :)

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:

  • pół dużej kapusty
  • 1 jabłko
  • 2 marchewki
  • spora garść poszatkowanego koperku
  • ocet winny lub spirytusowy (można zamienić na sok z cytryny)
  • oliwa
  • cukier (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

1. Drobno poszatkuj kapustę. Najlepiej jest ją podzielić na mniejsze kawałki i poszatkować za pomocą mandoliny.


2. Zalej kapustę wrzątkiem i pozostaw na około 7-10 minut. 


3. Odcedź kapustę z wody i odstaw do całkowitego ostudzenia. 
4. Połącz zimną kapustę z przetartą na tarce o grubych oczkach marchewką i koperkiem. 


5. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach jabłko. 


6. Dopraw surówkę octem, 2 łyżkami oliwy (mniej więcej), solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. 


7. Dobrze, żeby podać surówkę około godziny-dwóch od zrobienia. Chodzi o "przegryzienie" się składników. 


Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Pani Anna Zychowicz przysłała mi wiadomość z załączonym zdjęciem surówki. Uwielbiam takie apetyczne zdjęcia :).
    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1unnamed1.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    surówka wygląda smakowicie, a w jakim celu kapustę zalewa się wrzątkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to, zeby byla bardziej miekka :).

      Usuń
    2. Ale to nie konieczne bo ocet sprawi ze kapsuta i tak bedzie miekka:)

      Usuń
  3. Surówkę z młodej kapusty przygotowała Pani Teresa Zamaryka :)

    [img]http://i57.tinypic.com/rvy6tc.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń