Surówkę z młodej kapusty uwielbiamy w naszej rodzinie. Ostatnio podałam ją do klusek śląskich z polędwiczką w sosie z serków topionych.
Polecam na letni obiad :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- pół dużej kapusty
- 1 jabłko
- 2 marchewki
- spora garść poszatkowanego koperku
- ocet winny lub spirytusowy (można zamienić na sok z cytryny)
- oliwa
- cukier (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Drobno poszatkuj kapustę. Najlepiej jest ją podzielić na mniejsze kawałki i poszatkować za pomocą mandoliny.
2. Zalej kapustę wrzątkiem i pozostaw na około 7-10 minut.
3. Odcedź kapustę z wody i odstaw do całkowitego ostudzenia.
4. Połącz zimną kapustę z przetartą na tarce o grubych oczkach marchewką i koperkiem.
5. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach jabłko.
6. Dopraw surówkę octem, 2 łyżkami oliwy (mniej więcej), solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
7. Dobrze, żeby podać surówkę około godziny-dwóch od zrobienia. Chodzi o "przegryzienie" się składników.
Smacznego :)
Pani Anna Zychowicz przysłała mi wiadomość z załączonym zdjęciem surówki. Uwielbiam takie apetyczne zdjęcia :).
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1unnamed1.jpg[/img]
Witam,
OdpowiedzUsuńsurówka wygląda smakowicie, a w jakim celu kapustę zalewa się wrzątkiem?
Chodzi o to, zeby byla bardziej miekka :).
UsuńAle to nie konieczne bo ocet sprawi ze kapsuta i tak bedzie miekka:)
UsuńSurówkę z młodej kapusty przygotowała Pani Teresa Zamaryka :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/rvy6tc.jpg[/img]