Ciasto "sowie oczy" jest przepyszne, ale dość ciężko robi się je, kiedy temperatura w domu sięga 30 stopni. Kruche ciasto roztapia się i bardzo ciężko zwija. Z wypróbowaniem przepisu radzę poczekajcie na chłodniejsze dni.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Inspiracja: Tortelina
Składniki na ciasto kruche:
- 450-500 gramów mąki pszennej
- 3 żółtka
- 250 gramów zimnego masła
- 150 gramów cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie cukru waniliowego (u mnie dwie laski wanilii)
Składniki na pianę:
- 150 gramów cukru
- szczypta soli
- 3 białka, schłodzone
- 150 gramów zmielonych orzechów włoskich
- Dodatkowo: około 600-700 gramów wydrylowanych wiśni
Wykonanie:
1. Zagnieć ciasto ze wszystkich składników na ciasto kruche.
2. Podziel ciasto na trzy części.
3. Każdą kulę włóż do woreczka śniadaniowego i wstaw je do lodówki na minimum 1 godzinę.
4. Rozwałkuj jedną część ciasta na prostokąt. Wyrównaj boki.
5. Wzdłuż długich boków prostokąta poukładaj wiśnie.
6. Zawiń ciasto tak, aby powstały dwie rolady.
7. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Kiedy zacznie się pienić stopniowo dodawaj cukier.
8. Do piany ubitej na sztywno dodaj orzechy. Delikatnie wymieszaj.
9. Wyłóż 1/3 piany na roladę.
10. W ten sam sposób przygotuj dwa pozostałe kawałki ciasta kruchego.
11. Ciasta piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
Smacznego :)
Nie znałam takiego przepisu. Bardzo ciekawe ciasto :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda Twoje ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
Wygląda genialnie! Chciałabym je spróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńPani Aleksandro dzięki za wspaniałe przepisy dobrze że znalazłam pania Skozystam na pewno i polece znajomym Irena
OdpowiedzUsuń