27 lipca 2014

CIASTO "SOWIE OCZY"


Ciasto "sowie oczy" jest przepyszne, ale dość ciężko robi się je, kiedy temperatura w domu sięga 30 stopni. Kruche ciasto roztapia się i bardzo ciężko zwija. Z wypróbowaniem przepisu radzę poczekajcie na chłodniejsze dni. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Inspiracja: Tortelina

Składniki na ciasto kruche:

  • 450-500 gramów mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250 gramów zimnego masła
  • 150 gramów cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (u mnie dwie laski wanilii)

Składniki na pianę:

  • 150 gramów cukru
  • szczypta soli
  • 3 białka, schłodzone
  • 150 gramów zmielonych orzechów włoskich
  • Dodatkowo: około 600-700 gramów wydrylowanych wiśni

Wykonanie:

1. Zagnieć ciasto ze wszystkich składników na ciasto kruche.
2. Podziel ciasto na trzy części.


3. Każdą kulę włóż do woreczka śniadaniowego i wstaw je do lodówki na minimum 1 godzinę.


4. Rozwałkuj jedną część ciasta na prostokąt. Wyrównaj boki.


5. Wzdłuż długich boków prostokąta poukładaj wiśnie. 


6. Zawiń ciasto tak, aby powstały dwie rolady.



7. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Kiedy zacznie się pienić stopniowo dodawaj cukier.
8. Do piany ubitej na sztywno dodaj orzechy. Delikatnie wymieszaj.


9. Wyłóż 1/3 piany na roladę.



10. W ten sam sposób przygotuj dwa pozostałe kawałki ciasta kruchego.
11. Ciasta piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Nie znałam takiego przepisu. Bardzo ciekawe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda Twoje ciasto! *.*
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie! Chciałabym je spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Aleksandro dzięki za wspaniałe przepisy dobrze że znalazłam pania Skozystam na pewno i polece znajomym Irena

    OdpowiedzUsuń