Lato to zdecydowanie najlepsza pora roku dla wszystkich łasuchów. Młode warzywa smakują wyśmienicie, a już zrobiony z nich kapuśniak uwielbiamy. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, więc polecam ją także osobom, które są początkujące w kuchni.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- pół główki kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 puszka pomidorów (lub 6 małych, świeżych pomidorów pokrojonych na połówki)
- pół małego selera
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 120 gramów wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- majeranek
- czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie)
- świeży koperek
- około 2-2,5 litra bulionu
Wykonanie:
1. Do bulionu dodaj połowę boczku, pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotuj na małym ogniu.
2. Poszatkuj kapustę i dodaj ją do zupy, kiedy pozostałe warzywa będą al dente.
3. Do zupy dodaj pomidory z puszki.
4. Podsmaż pozostały boczek, który wcześniej pokrój w kostkę. Dodaj skwarki do zupy.
5. Zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodaj do niej mąkę i zrób zasmażkę.
6. Dopraw zupę solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem.
Smacznego :)
Witam Pani Olu. A co zrobić z tymi całymi pomidorami? Składniki juz kupione zaraz zabieram się do gotowania.
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Pani Agnieszko, tak jak napisałam w przepisie wystarczy wylać zawartość puszki do zupy. Ja miałam całe pomidory w puszce i nawet ich nie kroiłam. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za odpowiedź :) a o z tymi 6 szt pomidorów z przepisu ? Pozdrawiam upierdliwa Aga :)
UsuńHa ha i bardzo dobrze, że upierdliwa, bo źle wpisałam te pomidory. Dziękuję za zwrócenie uwagi :). Roztrzepana Ola
Usuń