13 lipca 2014

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY (Z POMIDORAMI I WĘDZONKĄ)


Lato to zdecydowanie najlepsza pora roku dla wszystkich łasuchów. Młode warzywa smakują wyśmienicie, a już zrobiony z nich kapuśniak uwielbiamy. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, więc polecam ją także osobom, które są początkujące w kuchni.  

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki: 

  • pół główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 puszka pomidorów (lub 6 małych, świeżych pomidorów pokrojonych na połówki)
  • pół małego selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 120 gramów wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie)
  • świeży koperek
  • około 2-2,5 litra bulionu


Wykonanie:

1. Do bulionu dodaj połowę boczku, pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotuj na małym ogniu.
2. Poszatkuj kapustę i dodaj ją do zupy, kiedy pozostałe warzywa będą al dente.
3. Do zupy dodaj pomidory z puszki.
4. Podsmaż pozostały boczek, który wcześniej pokrój w kostkę. Dodaj skwarki do zupy.
5. Zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodaj do niej mąkę i zrób zasmażkę.
6. Dopraw zupę solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem.


Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Witam Pani Olu. A co zrobić z tymi całymi pomidorami? Składniki juz kupione zaraz zabieram się do gotowania.
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Agnieszko, tak jak napisałam w przepisie wystarczy wylać zawartość puszki do zupy. Ja miałam całe pomidory w puszce i nawet ich nie kroiłam. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) a o z tymi 6 szt pomidorów z przepisu ? Pozdrawiam upierdliwa Aga :)

      Usuń
    3. Ha ha i bardzo dobrze, że upierdliwa, bo źle wpisałam te pomidory. Dziękuję za zwrócenie uwagi :). Roztrzepana Ola

      Usuń