Pyszne bułki -"warkocze" zrobione z aromatycznego ciasta drożdżowego i parówek. Fajny pomysł na niedzielne śniadanie.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na około 12 bułek:
- pietruszkowe ciasto drożdżowe (przepis)
- 12 parówek
- 12 plastrów sera żółtego, np. gouda
- jajko do posmarowania bułek
Wykonanie:
1. Przygotuj ciasto drożdżowe według przepisu.
2. Uformuj kulę z ciasta, przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
3. Każdą parówkę owiń serem żółtym.
4. Podziel ciasto na 12 części i każdą z nich rozwałkuj tak, aby jeden z boków miał długość kiełbaski.
5. Zawiń parówkę w ciasto.
6. Natnij roladę (należy przeciąć parówkę, ale nie ciasto pod spodem). Wytworzone plastry zawijaj raz na lewą i raz na prawą stronę.
7. Z każdej rolady powstanie piękny warkocz.
8. Posmaruj wierzch bułki roztrzepanym jajkiem.
9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Bułeczki mają się zarumienić.
Smacznego :)
Przepis wygląda bardzo apetycznie :) na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńZdjęcie parówek w pietruszkowym cieście nadesłała Pani Danuta Cz. Bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i60.tinypic.com/o6bawy.jpg[/img]