28 lipca 2014

PARÓWKI W PIETRUSZKOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM


Pyszne bułki -"warkocze" zrobione z aromatycznego ciasta drożdżowego i parówek. Fajny pomysł na niedzielne śniadanie.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki na około 12 bułek:

  • pietruszkowe ciasto drożdżowe (przepis)
  • 12 parówek
  • 12 plastrów sera żółtego, np. gouda
  • jajko do posmarowania bułek


Wykonanie:

1. Przygotuj ciasto drożdżowe według przepisu.


2. Uformuj kulę z ciasta, przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.


3. Każdą parówkę owiń serem żółtym.
4. Podziel ciasto na 12 części i każdą z nich rozwałkuj tak, aby jeden z boków miał długość kiełbaski.
5. Zawiń parówkę w ciasto.


6. Natnij roladę (należy przeciąć parówkę, ale nie ciasto pod spodem). Wytworzone plastry zawijaj raz na lewą i raz na prawą stronę.


7. Z każdej rolady powstanie piękny warkocz.


8. Posmaruj wierzch bułki roztrzepanym jajkiem.


9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Bułeczki mają się zarumienić.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Przepis wygląda bardzo apetycznie :) na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcie parówek w pietruszkowym cieście nadesłała Pani Danuta Cz. Bardzo dziękuję :)

    [img]http://i60.tinypic.com/o6bawy.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń