Przepisy na angielską zapiekankę Shepherd's Pie dostałam od koleżanek z pracy, sporo się od siebie różniły (bo z tą zapiekanką jest jak z naszym bigosem: każda rodzina ma swoją recepturę), więc musiałam je połączyć w jeden...doskonały :).
Zapiekankę można mrozić.
Według Wikipedii Shepherd's Pie (lub inaczej Cottage Pie) jest daniem wymyślonym w XVIII w., kiedy to zaczęto jeść dużo ziemniaków. Zapiekanka była daniem angielskich biedaków, ponieważ ziemniaki były bardzo tanie, a część mięsną tworzyły resztki pieczonych mięsiw.
Początkowo terminów Shepherd's Pie (zapiekanka pasterska) i Cottage Pie (zapiekanka wiejska) używało się zamiennie, a obecnie coraz częściej różnią się one rodzajem użytego mięsa: pierwsze danie jest z jagnięciną, a drugie z wołowiną.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki dla 4-6 osób:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- spora łyżka masła
- kilka łyżek mleka
- 750 gramów mięsa mielonego*
- 175 gramów pieczarek
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
- pół pora, pokrojonego w talarki
- 2 marchewki, pokrojone w talarki
- 1 pietruszka, pokrojona w talarki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1-1,5 szklanki bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (nie dałam)
- mała puszka groszku
- sól
- pieprz
- papryka w proszku (około 1 łyżeczki)
* tradycyjnie w Wielkiej Brytanii używa się jagnięciny lub wołowiny, ale ja przygotowałam danie z wieprzowiną.
Wykonanie:
1. Gorące ziemniaki połącz z masłem i niewielką ilością mleka.
2. Ubijaj ziemniaki do uzyskania puszystego purée.
3. Cebulę i por zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie dodaj czosnek i mięso. Dopraw niewielką ilością soli (pamiętaj, że bulion też jest słony), pieprzem i papryką w proszku.
4. Smaż mięso do jego zarumienienia.
5. Usmażone mięso przełóż do miski.
6. Podsmaż pieczarki (obrałam je i większe sztuki przecięłam na pół), marchew i pietruszkę.
7. Po wyparowaniu wody wydzielonej przez pieczarki dodaj mięso i czerwoną paprykę.
8. Zalej mięso bulionem i gotuj na małym ogniu do momentu, kiedy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy (opcjonalnie). Dopraw.
9. Na sam koniec dodaj groszek. Część bulionu do tego momentu wyparuje.
10. Przełóż mięso z warzywami i pozostałym bulionem do dużego naczynia żaroodpornego.
11. Rozsmaruj na mięsie purée.
12. Na wierzchu można zrobić wzorki.
13. Piecz zapiekankę w 180 stopniach do momentu zarumienienia się ziemniaków.
14. Podawaj na ciepło.
To nie tłuszcz, ale aromatyczny sos...gwoli sprostowania :p. |
Smacznego :)
Mniam, pyszna :) od dawna taka zapiekanka za mną "chodzi" ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńrobie taka zapiekanke ale nie dodaje groszku tylko jarzyny mrozone juz zmieszane , ale najpierw dusze pieczarki z cebulka ,potem dodaje reszte jarzyn z dodatkiem czerwonego wina,,,,byla tak pyszna ze nawet syn powiedzial ze cos zmienilam ze jest swietna,prosze sprobowac moze byc polowa bulionu i troszke wina ,,,reszte robi sie tak samo,,,,
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu robiłam podobną zapiekankę, dodałam dodatkowo pomidory z puszki. Ta zapiekanka jest przepyszna, będę musiała jeszcze ją zrobić bo dla męża bardzo smakowała:)
OdpowiedzUsuńPS. w składnikach dwa razy wkradło się masło:)
Pozdrawiam Kasia
wygląda fajnie, w sam raz zwłaszcza na chłodniejsze dni:)
OdpowiedzUsuńPyszna ja ja wsadzam na chwile do piekarnika zeby sie ziemniaki troszke zarumienilu pozdrawaim
OdpowiedzUsuńFajna. Moj synek ja uwielbia. Ja gotuje tradycyjnie, po polsku, ale coz sila wyzsza - szanuje kraj w ktorym mieszkam, tradycje i jezyk, wiec do dziela. Smacznego! Enjoy!
OdpowiedzUsuń