W naszym domu od zawsze przygotowuje się kotlety mielone z kaszą lub ryżem. Takie są zdrowsze, ciut tańsze i przede wszystkim bardzo smaczne. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- około 400 gramów mielonej szynki
- około 140 gramów kaszy jęczmiennej, ugotowanej
- 1 średnia cebula, drobno poszatkowana
- spora garść natki pietruszki, poszatkowanej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- listki z gałązek tymianku (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, suszonego
- sól
- pieprz
- około 4 łyżki wody
Wykonanie:
1. Odmierz składniki.
2. Do mięsa dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę, wodę i bułkę tartą.
3. Dopraw mięso solą i pieprzem.
4. Dodaj żółtko i wyrób masę (ma odstawać od ręki).
5. Z mięsa uformuj kotlety (można je obtoczyć w tartej bułce) i smaż je po obu stronach.
Smacznego :)
fajny pomysł na urozmaicenie tradycyjnych mielonych:)
OdpowiedzUsuńNiby zwykły kotlet mielony, ale jednak inny. Z kaszą nigdy nie jadłam, może faktycznie inaczej smakować. Myślę, że na pewno wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńJutro zrobię :)
OdpowiedzUsuńZamiast paru kotletòw milonych, mam podobne w smaku, ale za to 3 pełne tależe. Dodałem kaszy jęczmiennej i tyle wyszło.
OdpowiedzUsuń