1 lipca 2014

KOTLETY MIELONE Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ


W naszym domu od zawsze przygotowuje się kotlety mielone z kaszą lub ryżem. Takie są zdrowsze, ciut tańsze i przede wszystkim bardzo smaczne. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki:


  • około 400 gramów mielonej szynki
  • około 140 gramów kaszy jęczmiennej, ugotowanej
  • 1 średnia cebula, drobno poszatkowana
  • spora garść natki pietruszki, poszatkowanej
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • listki z gałązek tymianku (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, suszonego
  • sól
  • pieprz
  • około 4 łyżki wody


Wykonanie:

1. Odmierz składniki.


2. Do mięsa dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę, wodę i bułkę tartą.


3. Dopraw mięso solą i pieprzem.
4. Dodaj żółtko i wyrób masę (ma odstawać od ręki).


5. Z mięsa uformuj kotlety (można je obtoczyć w tartej bułce) i smaż je po obu stronach.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. fajny pomysł na urozmaicenie tradycyjnych mielonych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby zwykły kotlet mielony, ale jednak inny. Z kaszą nigdy nie jadłam, może faktycznie inaczej smakować. Myślę, że na pewno wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast paru kotletòw milonych, mam podobne w smaku, ale za to 3 pełne tależe. Dodałem kaszy jęczmiennej i tyle wyszło.

    OdpowiedzUsuń