W bułeczkach-żabkach Wasze dzieci się zakochają! Dodatkową frajdę sprawicie pociechom jeżeli pozwolicie im takie hot-dogi ulepić. Będziecie mieć wszyscy dużo zabawy...a potem i sprzątania :p.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Inspiracja: Tortelina
Składniki na około 12 bułek:
- 500-550 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 żółtka
- około 8-10 łyżek drobniutko poszatkowanej natki pietruszki
- szklanka mleka
- 50 gramów masła, miękkiego lub rozpuszczonego (musi być chłodne)
- 2 łyżeczki soli
- 7 gramów suszonych drożdży (lub 25 gramów świeżych drożdży)
- dodatkowo: 6 parówek, jajko i ketchup
Wykonanie:
1. Do miski wsyp mąkę (500 gramów), sól, natkę pietruszki. Zrób dołek.
2. Podgrzej mleko (ma być ciepłe, ale nie może być gorące) i wlej je w dołek.
3. Do mleka dodaj drożdże i cukier. Poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
4. Dodaj do ciasta masło i żółtka. Zacznij wyrabiać ciasto.
5. Dodaj więcej mąki jeżeli ciasto będzie zbyt luźne.
6. Uformuj kulę z ciasta, przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
7. Przekrój parówki na pół.
8. Z ciasta uformuj wałek i dwie kulki.
9. Zawiń wałek ciasta wokół kiełbaski.
10. Połącz kulki z wałkiem (jeżeli nie chcą się przylepić można posmarować kulkę wodą) i uformuj uśmiech żabki.
11. Przełóż bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.
12. Posmaruj żabki roztrzepanym jajkiem.
13. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Bułeczki mają się zarumienić.
14. Upieczone odstaw do ostygnięcia.
15. Za pomocą ketchupu zrób żabom oczy i uśmiechy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz