27 lipca 2014

ŻABKI, CZYLI BUŁECZKI Z PARÓWKAMI


W bułeczkach-żabkach Wasze dzieci się zakochają! Dodatkową frajdę sprawicie pociechom jeżeli pozwolicie im takie hot-dogi ulepić. Będziecie mieć wszyscy dużo zabawy...a potem i sprzątania :p.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Inspiracja: Tortelina

Składniki na około 12 bułek:

  • 500-550 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • około 8-10 łyżek drobniutko poszatkowanej natki pietruszki
  • szklanka mleka
  • 50 gramów masła, miękkiego lub rozpuszczonego (musi być chłodne)
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 gramów suszonych drożdży (lub 25 gramów świeżych drożdży)
  • dodatkowo: 6 parówek, jajko i ketchup


Wykonanie:

1. Do miski wsyp mąkę (500 gramów), sól, natkę pietruszki. Zrób dołek.
2. Podgrzej mleko (ma być ciepłe, ale nie może być gorące) i wlej je w dołek.
3. Do mleka dodaj drożdże i cukier. Poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
4. Dodaj do ciasta masło i żółtka. Zacznij wyrabiać ciasto.
5. Dodaj więcej mąki jeżeli ciasto będzie zbyt luźne.


6. Uformuj kulę z ciasta, przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.


7. Przekrój parówki na pół.


8. Z ciasta uformuj wałek i dwie kulki.


9. Zawiń wałek ciasta wokół kiełbaski.


10. Połącz kulki z wałkiem (jeżeli nie chcą się przylepić można posmarować kulkę wodą) i uformuj uśmiech żabki.


11. Przełóż bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.
12. Posmaruj żabki roztrzepanym jajkiem.


13. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Bułeczki mają się zarumienić.
14. Upieczone odstaw do ostygnięcia.
15. Za pomocą ketchupu zrób żabom oczy i uśmiechy.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz