24 września 2012

PISTACJOWA PAVLOVA


Żegnałam wczoraj lato z przyjaciółmi. Ostatnie truskawki i jagody, smak pistacji... Jeszcze wczoraj mieliśmy trochę słońca, dzisiaj już pada i jest bardzo bardzo jesiennie.

Jeżeli nie masz dostępu do esencji pistacjowej (swoją kupiłam na ebayu) użyj zwykłej waniliowej.

Jak zapewne wiecie uwielbiam historię kulinarną. Pavlova to deser, który powstał na cześć Anny Pavlovej - rosyjskiej primabaleriny. W latach 20 ubiegłego wieku Pavlova tańczyła w Nowej Zelandii i Australii (oba kraje uzurpują sobie prawo do wymyślenia deseru. Historycy wskazują na rację Nowej Zelandii).
Deser miał przypominać kostium baletowy - delikatny, obszerny i biały. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Anna Pavlova, źródło: Wikipedia
 Składniki na około 26 cm bezę:

  • 8 białek z dużych jajek
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki esencji pistacjowej lub likieru pistacjowego
  • 5 łyżeczek skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki białego winnego octu
  • 500 gramów cukru (najlepiej drobno-mielonego)

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Na papierze do pieczenia obrysuj duży talerz (beza urośnie, więc papier musi być dostatecznie duży).
3. Natłuść papier do pieczenia.
4. Ubijaj białka z szczyptą soli. Kiedy będą lekko ubite zacznij dodawać cukier - po jednej łyżce na jeden raz.
5. Na dobrze ubite białka (można zastosować sławny test z przechyleniem miski do góry dnem) posyp skrobię kukurydzianą, dodaj także ekstrakt i ocet. Składniki delikatnie wmieszaj w pianę (za pomocą łyżki.
6. Wyłóż pianę na papier do pieczenia - wyrównaj boki i wierzch.
7. Włóż pavlovą do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni.
8. Piecz przez około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw pavlovę w środku, aby wystygła razem z piekarnikiem (nie otwieraj drzwiczek!).

Wykończenie pavlovy:
 
bita śmietana
jagody
truskawki
pokruszone pistacje
sos karmelowy (przepis poniżej)

Bitą śmietanę i dodatki nakładamy na bezę na chwilę przed podaniem - śmietana będzie powoli rozpuszczać bezę.


Sos karmelowy

Składniki:

  • 150 gramów masła
  • 200 gramów cukru (można użyć po 100 gramów białego i brązowego cukru)
  • 100 ml golden syrup (ewentualnie corn syrup lub miodu)
  • 250 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Wykonanie:

1. W rondlu z grubym dnem rozpuść masło, dodaj syrop i cukier.
2. Po doprowadzeniu do wrzenia gotuj przez jeszcze około 4 minuty. Mieszaj.
3. Zmniejsz ogień i dodaj śmietankę. Mieszaj i gotuj przez jeszcze minutę.
4. Dodaj esencję waniliową i gotuj przez jeszcze 2 minuty.
5. Przelej sos do wyparzonego i suchego słoika. Zakręć i postaw słoik do góry dnem.


Przepis na podstawową pavlovę i sos karmelowy jest autorstwa Nigelli Lawson.

15 komentarzy:

  1. Masz przepiękną paterę. Jak zawsze kusisz smakowitym wypiekiem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pavlovę, musiała być pyszna z tym sosem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. P przeczytaniu Twojego posta nabieram coraz większej ochoty do przygotowania swojej własnej pavlovy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ubóstwiam wręcz pavlovą i nigdy nie mogę się nią najeść, zawsze mi mało bo znika w mgnieniu oka wśród gości i domowników;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudna! Jak tylko kupię nową kuchenkę to wezmę się za Pavlovą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jejku ale pyszności :) wygląda idealnie , profesjonalnie :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam i jak pięknie ci wyszła.
    U mnie na blogu też Pavlowa tyle że czekoladowa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna, wielka Pavlowa! A do tego te pistacje - kupiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zachęcamy do głosowania :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności. Uwielbiam ten deser - robiłam już waniliową, cytrynową, pomarańczową i kakaową. Na dodatek pistacji nie wpadłam, a brzmi niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń