Zupa pieczarkowa to bezapelacyjnie smak mojego dzieciństwa. Bardzo rzadko przygotowywana w moim domu (młodszy brat nie lubi grzybów) była zupą niemal odświętną.
Przepis podpatrzyłam u Mamy :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- pół kilograma pieczarek
- 4 marchewki
- 2 pietruszka
- pół małego selera
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- poszatkowany koperek (około 2 łyżek)
- 2 litry bulionu drobiowego (jeżeli nie masz - 2 litry wody i 3 skrzydełka z kurczaka)
- śmietana (kwaśna - do zabielenia - około 3 łyżek)
- pół małej cebuli
- pieprz i sól (do smaku)
- dowolny makaron
Wykonanie:
1. Obierz i umyj wszystkie warzywa i pieczarki.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę a pieczarki w plasterki. Przesmaż je razem na maśle.
3. Na małym ogniu zacznij gotować bulion (lub wodę z mięsem). Dodaj do niego pokrojone w małe słupki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.
4. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj do zupy pieczarki. Przykryj garnek przykrywką i gotuj około 10 minut.
5. Dopraw zupę. Dodaj do niej śmietanę (śmietanę przełóż do szklanki i dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy - szybko mieszaj. Następnie powoli dodawaj ją do zupy) i poszatkowany koperek. Gotuj jeszcze około 5 minut.
6. Podawaj z makaronem.
Smacznego :)
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
uwielbiam pieczarkową ! chyba aż sobie zrobię taką zupkę:)
OdpowiedzUsuńkocham pieczarkową :) koniecznie podsmażaną początkowo na masełku. i z natką...mmmmm, bajka. dom. polska kuchnia.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupkę pieczarkową :)
OdpowiedzUsuńBaardzo apetyczna zupka!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczarkową! A tak dawno nie jadłam.. ;)
OdpowiedzUsuńJa również dawno nie jadłem, a w dzieciństwie uwielbiałem zupę pieczarkową, dzięki za przepis
UsuńMy również nabraliśmy apetytu na zupkę pieczarkową, grzybki czekają już jakiś czas na swoją kolej, zupa będzie jak znalazł. Dziękujemy :)
OdpowiedzUsuńmoja mama czesto robila ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie to danie kojarzy mi się ze świętami, choć powiem szczerze, że nie przepadam za zupą pieczarkową. Wolę pieczarki w innej postaci :)
OdpowiedzUsuńno niewiem jak będzie smakować sprubuje zrobić pozdrawiam xd
OdpowiedzUsuńbez urazy, ale dla mnie rosołowato wygląda (taka wodnista). Dla mnie pieczarkowa musi być dużo gęstsza, ale co kto lubi
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem ta zupa była naprawdę gęsta. Gęściejsze to już są sosy :). Masz rację, że każdy lubi co innego :).
Usuńno więc dziś na obiadek pieczarkowa ;)
OdpowiedzUsuńSmakowała :)?
UsuńZupa wyszła przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
Właśnie ją zrobiłam, wyszła pyszna!!!
OdpowiedzUsuńswietny przepis ,wyszla znakomita
OdpowiedzUsuńRobię tę zupę, wg.Twojego przepisu kolejny raz, jest przepyszna i absolutnie nic nie trzeba w tym przepisie modyfikować:)
OdpowiedzUsuńlol bardzo dobra zupka. Polecam
OdpowiedzUsuńmoja się kończy gotować, pycha ! wygląda rewelacyjnie ! dziękuję i polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńPani Anna Szczurek ugotowała pieczarkową i przysłała zdjęcia gotowej zupy. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1desktop10.jpg[/img]
A ja właśnie gotuję ,mam nadzieję,że wyjdzie bo wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńWyszła bdb.dodałam jeszcze jednak klopsiki bo dzieciaki je lubią w zupkach i trochę zmiksowałam/to mój patent na to aby i warzywa trafiły do rzołądka ;-)
UsuńRobie te zupe chyba sety raz, a w domu za kazdym razem jest niesamowity entuzjazm :) Pozdrowienia z NZ
OdpowiedzUsuńZupę pieczarkową ugotowała Pani Emilia Duszak :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i60.tinypic.com/m9q0l4.jpg[/img]
Jutro ja ugotuje przepis super
OdpowiedzUsuńJa właśnie ja ugotowalem jest pyszna,! 😊😊😊😊😊
OdpowiedzUsuń