Naszym kolejnym kilkudniowym projektem kulinarnym był ser podpuszczkowy, który śmiało można nazwać a'la korycińskim.
Podpuszczkę kupiliśmy na allegro (kupiliśmy 17 gramów i zapłaciliśmy około 19 zł).
Serek smakuje wyśmienicie - szczególnie smakuje nam w wersji grillowanej. Polecamy!
Przy okazji zapraszam do oglądnięcia fotorelacji z ostatniego festiwalu jedzenia, na którym byłam wczoraj. Zdjęcia znajdują się tutaj: Liverpool Food Festival.
26/02/2013: zdjęcia "krok po kroku", jak zrobić ser podpuszczkowy: KLIK!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Przepis z bloga Słodka Pasja. Cytuję za autorką.
Składniki:
- 15 litrów mleka prosto od krówki (kupione w sklepie się nie nadaje)
- 200 gramów jogurtu lub śmietany bez konserwantów i barwników (można dać też kefir)
- 1 gram podpuszczki (do kupienia w sklepach internetowych)
- łyżeczka soli (opcjonalnie)
Solanka:
- 300 gramów soli kamiennej niejodowanej
- 1,5 litra wody
Wykonanie:
1. Mleko podgrzać do temp. 38 - 40 stopni C.
2. Dodaj do mleka rozpuszczoną w 50 ml chłodnej wody podpuszczkę, śmietanę (jogurt lub kefir i mieszkaj przez 1 minutę.
3. Garnek przykryć pokrywką na około 30 minut do momentu, aż utworzy się skrzep i całe mleko osiągnie konsystencję galaretki.
4. Po 30 minutach pokrój skrzep nożem na kawałki o wymiarach maksymalnie 1x1 cm.
5. Odstaw na kolejne 30 minut, do czasu, aż odzieli się serwatka.
6. Sito wyłóż muślinem i przelej zawartość garnka do sita. Maślanka będzie oddzielała się od sera przez kilka minut. Skrzep musi wypełnić sito.
7. Przez 20 godzin ser musi tężeć na sicie. Po pierwszej godzinie wyjmij jeszcze miękki ser z sita delikatnie na rękę, zdejmij muślin z sita i połóż do góry nogami na sito ser - odciśnięta faktura sita ma być teraz na górze.
8. Co 2 godziny odwracaj ser, tak aby miał ładną fakturę sita (my tego nie robiliśmy przez noc, więc wzorek nie wyszedł najlepiej). Odwracanie jest też ważne ze względu na konsystencję sera.
9. Po upływie 20 - 24 godzin z soli i wody przygotuj solankę. Włóż do niej ser i obracaj co godzinę. W tym czasie bakterie kefirowe zrobią dziurki w serze.
10. Po 4-5 godzinach wyjmij ser i osusz na kratce kuchennej.
Gotowe :)
Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować.
po prostu... fenomen.
OdpowiedzUsuńooo nieźle! szkoda, że mam problem ze zdobyciem mleka prosto od krowy. moja babcia kiedyś robiła domowe sery, ale takiego chyba nie robiła... pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńŁał, żeby ktoś teraz sam robił sery - z tym się nie spotkaliśmy! Ale skoro dobry ser smakuje jak smakuje, chyba tylko to nam pozostaje :) Domowe twarogi jeszcze do niedawno zdarzało się wyrabiać mamie Pani Sandman. My też nie mamy problemu z dostępem do mleka ze sprawdzonego źródła - nic, tylko próbować! :)
OdpowiedzUsuńTeż robię sama serek. Jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńAle piękny!:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa jestem smaku takiego domowego sera :)
OdpowiedzUsuńSer smakuje wyśmienicie:) przywodzi na myśl czasy dzieciństwa i domowy serek mojej babci:)
OdpowiedzUsuńPamietam jak moja babcia taki robila, a ostatnio jadlam taki prosto z Iranu "Panir Shiraz"
OdpowiedzUsuńA ile sera wychodzi z takiej ilości mleka?
OdpowiedzUsuńZ 15 litrów wyjdzie około 2 kg sera, ale wszystko zależy od mleka.
Usuńrobiłam ostatnio domowy ser podpuszczowy i jestem zachwycona rezultatem, przynajmniej na razie.Zobaczymy jak dojrzeje, czy będzie choć trochę przypominał moje ulubione sery.
OdpowiedzUsuń25 10 2016 kolejne serki w solance Z 9-ciu litrów biały i z czarnuszką
OdpowiedzUsuńZawsze wychodzą inne.Jutro degustacja.