20 września 2012

ZUPA POMIDOROWA Z PIETRUSZKOWYMI KULKAMI Z MACY


Pyszna zupa z kulkami z macy.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki na zupę:

  • 3 puszki pomidorów w kawałkach (albo około 7 dużych świeżych pomidorów bez skórki i pokrojonych w sporą kostkę)
  • 3 całe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por (biała część)
  • pół łyżeczki chilli w proszku
  • olej/masło do smażenia pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ketchup (do smaku i opcjonalnie)
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • mielony pieprz (do smaku)
  • śmietana (opcjonalnie - ja nie dawałam)

Wykonanie:

1. Na małym gazie zacznij gotować bulion. Dodaj do niego liście laurowe i ziele angielskie, marchewki, pietruszkę i por (warzywa mogą być całe lub pokrojone w słupki). 
2. Rozgrzej na patelni tłuszcz (u mnie oliwa) i przez około 6 minut smaż na nim pomidory razem z czosnkiem - sok pomidorowy powinien wyraźnie odparować. 
3. Przełóż pomidory na sito i przetrzyj je do zupy. Czosnek wyjęłam zanim przełożyłam pomidory - nie dodałam go do zupy. 
4. Gotuj zupę pod przykryciem przez około 40 minut (warzywa mają być miękkie). 
5. Dodaj do zupy chilli, pieprz i koncentrat pomidorowy. Gotuj 5 minut. Spróbuj zupę i dopraw ją ketchupem (ewentualnie). 
6. Zupę można podawać z ryżem, makaronem, kluskami. U mnie kulki z macy. Można też posypać zupę parmezanem.




Składniki na około 24 kulki z macy:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki drobno poszatkowanej natki petruszki
  • sól i pieprz (do smaku)
  • około 1 szklanki drobno zmielonej czosnkowej macy (można użyć zwykłej)
  • łyżka oliwy
  • około pół szklanki wody gazowanej (można użyć bulionu drobiowego dla ciekawszego smaku)

Wykonanie:

1. Połącz żółtka z solą, pieprzem, macą, oliwą, bulionem (wodą gazowaną) i natką pietruszki. 
2. Ubij pianę z białek (dodaj do nich małą szczyptę soli, aby się lepiej ubijało). 
3. Delikatnie wmieszaj białka w masę z macy. 
4. Przykryj miskę i odstaw miksturę na minimum godzinę do lodówki (niektóre osoby odstawiają masę na całą noc). Masa powinna zgęstnieć. 
5. Z masy uformuj małe kulki - podczas gotowania urosną. 
6. W dużym garnku zagrzej wodę z solą lub bulion. 
7. Przełóż do garnka kilka kulek. Pamiętaj, że kulki zwiększą swoją objętość niemal dwukrotnie.
8. Gotuj kluski przez około 30 minut na małym gazie. 
9. Ciepłe kulki podawaj z rosołem albo tak, jak u mnie z delikatną zupą pomidorową.

Kulki można mrozić.   

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupę pomidorową, a z takimi kuleczkami musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ma kolor ta zupka. :)Z kuleczkami musi smakować wybornie. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie się to zapowiada. Kuleczki kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zachęcamy do głosowania :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

    OdpowiedzUsuń