Dzisiaj rano siedziałam sobie na kanapie (proszę nie mylić Ewy z leniem z wierszyka ;)) i pomyślałam, że mam ogromną ochotę na ciasto drożdżowe. Tak naprawdę to ono dreptało za mną już kilka dni, a w cukierniach wprost nie mogłam od niego oderwać wzroku.
Ciasto zrobiłam błyskawicznie, bo rosło, jak szalone na upalnym balkonie.
Muszę powiedzieć, że porzeczki smakują wyśmienicie w połączeniu ze słodką, orzechową kruszonką.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
- około 3,5 szklanki mąki pszennej (jeżeli ciasto będzie zbyt luźne można dodać ciut więcej)
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 3 jajka
- 30 gramów świeżych drożdży
- 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 saszetka cukru waniliowego
- 150 gramów masła
- porzeczki
- maliny
Składniki na orzechową kruszonkę:
- 50 gramów zmielonych (na mąkę) orzechów ziemnych (można zamienić np. na migdały)
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki mąki
- 125 gramów masła, roztopionego
- cukier gruba rafinada (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Mąkę wsyp do dużego naczynia i zrób w niej dołek.
2. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, połącz z cukrem i wlej to do dołka w mące.
3. Odstaw na około 10 minut, aby drożdże wyrosły.
4. Dodaj resztę składników i dokładnie wyrób ciasto.
5. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
6. Następnie wyłóż ciasto na natłuszczoną (będzie dość luźne) i posypaną bułką tartą dużą formę do ciast.
7. Na cieście wyłóż owoce.
8. Kruszonka: Masło rozpuść. Następnie połącz je z mąką orzechową i cukrem. Na końcu dodaj mąkę pszenną (w takiej ilości, aby kruszonka była sypka).
9. Posyp owoce kruszonką.
10. Posyp kruszonkę rafinadą (opcjonalnie).
11. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na 100 stopni C.
Po około 20 minutach zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 40 minut.
Smacznego :)
Ciasto prezentuje się wspaniale! ; )
OdpowiedzUsuńCudowny przepis!
Wszystkie dania robione przez Panie wyglądają świetnie :) Ten przepis na pewno wykorzystam w tą sobotę, w końcu mamy sezon na takie pyszności.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy :) Czekam na wiadomość czy ciasto smakowało :)
UsuńZdjęcia przysłane przez Panią Annę Zychowicz . Serdecznie dziękuję za wiadomość. A na fotografiach widnieje drożdżowiec z rabarbarem (zamiast porzeczek), malinami i migdałową kruszonką.
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1104910941.jpg[/img]
[img]http://img.darmowetv.pl/images/1109291015.jpg[/img]
Bardzo dziękuję Pani Małgorzacie za nadesłanie apetycznych zdjęć drożdżowca :)
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1201407121.jpg[/img]
[img]http://img.darmowetv.pl/images/120140nvn.jpg[/img]
Pani Ania Zychowicz ponownie przygotowała ciasto, ale dzisiaj jest ono ze śliwkami i kruszonką z orzechów laskowych. Ponownie dziękuję!
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1p1012040.jpg[/img]
Zdjęcie przysłała Pani Magdalena Dziubak :)
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/11.jpg[/img]
Robię już kolejny raz. Najlepszy drożdżowy placek z malinami ! Delikatny, nie jest suchy, posmak malin i kruszonka rewelacja. Wyrobione ciasto jest lśniące i plastyczne i pięknie rośnie. Szukałam takiego przepisu! POLECAM!!!
OdpowiedzUsuń