8 grudnia 2012

SERNIK NA BIAŁKACH Z CZEKOLADOWYM MUSEM


Na naszym wigilijnym stole sernik to jedno z ciast, które muszą się pojawić. Dzisiejsza propozycja zawładnęła sercami moich najbliższych. Ciasto jest bardzo delikatne i zachwyca połączeniem musu i sera.
Polecam :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Składniki na masę serową:


  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego/kokosowego/waniliowego
  • 1 duża puszka (530 g) słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 białka
  • sok z 1 limonki lub cytryny
  • aromat - 3-4 łyżki dowolnego likieru
  • 200 gramów kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
  • 2 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Natłuść i posyp mąką tortownicę o wymiarach 24 cm.
2. W misce wymieszaj (najlepiej za pomocą dużej trzepaczki) ser, mąkę lub budyń, mleko skondensowane, białka, sok z limonki i aromat. Mieszaj krótko - tylko do połączenia się składników.
3. Przelej masę do tortownicy i piecz przez 30-35 minut (masa powinna być prawie zastygnięta).
4. Wyjmij sernik z piekarnika i rozprowadź na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem.
5. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 15 minut.
6. Upieczony sernik pozostaw na około godzinę w piekarniku (uchyl jego drzwiczki) i pozwól aby powoli stygł. Po upływie tego czasu wyjmij sernik i ostudź całkowicie.


Składniki na mus czekoladowy:


  • 150 gramów cukru
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 gramów masła
  • 250 gramów gorzkiej czekolady

Wykonanie:

1. W misce umieść 50 gramów cukru, 6 żółtek i śmietankę. Miskę połóż na garnku z gotującą się wodą (zwróć uwagę by miska nie dotykała wody).
2. Za pomocą drewnianej łyżki mieszaj masę jajeczną do jej zgęstnienia (musi przyklejać się do łyżki).
3. W połowie podgrzewania przesiej do masy kakao.
4. Zdejmij miskę z garnka i od razu dodaj do niej masło oraz połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszaj do dobrego połączenia się składników.
5. Ubij białka z resztą cukru na sztywną pianę.
6. Do masy czekoladowej dodaj 2 łyżki piany z białek - wymieszaj dokładnie - masa stanie się płynniejsza.
7. Przełóż resztę piany i bardzo delikatnie połącz ją z masą czekoladową.
8. Masę wyłóż na sernik i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc (dobrze jest po około 4 godzinach chłodzenia wyjąć ciasto z tortownicy i ponownie wstawić ciasto na parę godzin do lodówki).
9. Wierzch można udekorować czekoladą.

Smacznego :)

Źródło: Kwestia Smaku

13 komentarzy:

  1. Powtórzę to raz jeszcze: jesteś niesamowita!

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejny przepis, który muszę koniecznie wypróbować z Twojego blogusia!

    OdpowiedzUsuń
  3. mm ślicznie wygląda ! naprawdę świetny :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Aleksandro sernik wygląda przepysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. oddałbym życie za kawałek tego ciasta! upiekę to ciasto na święta bożego narodzenia! rodzina będzie pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda:) chętnie bym porwała kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. 3 jajka, a 6 żółtek? Skąd?

    OdpowiedzUsuń
  8. przepraszam już zobaczyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czym można zastapić mleko skondensowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety wydaje mi się, że nie można go niczym zastąpić.

      Usuń