Jeżeli, tak jak ja, zaczynacie myśleć o upieczeniu pierników na parę dni przed świętami, to mam dla Was naprawdę genialny przepis. Ciastka nie zrobią się twarde i do tego są przepyszne!
W przepisie należy użyć Golden Syrup. Wiem, że ten produkt jest trudno dostępny w Polsce. Można go zrobić samemu - ręczę, że przyda się jeszcze nie raz. Przepis można znaleźć np. TUTAJ.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki*:
- 700 gramów mąki pszennej
- 3 żółtka
- 300 gramów kostki do pieczenia Kasia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 4 łyżki Golden Syrup
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki sody
* Przelicznik miar i wag
Wykonanie:
1. Z wszystkich podanych składników zagnieć ciasto. Nie trzeba go długo zagniatać - chodzi tylko o dobre połączenie składników.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
3. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj z niego dowolne kształty.
4. Ciastka piekłam 12 minut. Wkładałam blachę i od razu nastawiałam czasomierz. Po raz pierwszy nie spaliłam ani jednej blachy pierniczków ;).
5. Gotowe i zimne pierniczki udekoruj lukrem* według swojego uznania.
6. Ciastka przechowuj w szczelnym naczyniu (ja mam metalowe puszki).
Lukier zrobiłam z cukru pudru i soku z cytryny. Do miseczki cukru pudru dodawaj stopniowo po odrobinie soku. Mieszaj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier nie powinien być zbyt rzadki ani gęsty.
Smacznego :)
Inspiracja: Fuzja smaków
Ale słodka foremka na bałwanka:)
OdpowiedzUsuńjakie cudaczki! śliczne :]
OdpowiedzUsuńpozdrowienia świąteczne!
Świetne pierniczki :) U mnie na blogu też przepis na pierniczki na tak zwaną ostatnią chwilę! :)
OdpowiedzUsuńAle się ładnie uśmiechają ;3
OdpowiedzUsuńPiękne są :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Pani Małgorzacie Ignatowicz za ciepłego e-maila i zdjęcie pierniczków :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i60.tinypic.com/j994du.jpg[/img]