18 grudnia 2012

PIERNIKOWE BABECZKI Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY


Piernikowe babeczki skradną serca wszystkim tym, którzy lubią lekkie desery. Słodki mus idealnie komponuje się z mało słodkim kruchym ciastem.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


Składniki:


  • 3 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • pół opakowania przyprawy do pierników
  • kilogram mąki


Wykonanie:

Upiekliśmy babeczki z połowy porcji.

1. Zagnieć wszystkie składniki ze sobą. Kruche ciasta należy zagnieść bardzo szybko, chodzi tylko o połączenie składników.
2. Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywcza i wstaw do lodówki na jedną godzinę.
3. Wylep ciastem foremki do babeczek - nie trzeba ich natłuszczać.
4. Piecz babeczki około 10-15 minut w temp. 180 stopni.
5. Upieczone babeczki odstaw do ostygnięcia. Następni wyjmij je z foremek.


Składniki na mus:


  • 255 g białej czekolady, połamanej na kawałki
  • 225 g kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej


Wykonanie:

1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Zdejmij miskę z czekoladą z garnka i odstaw do lekkiego przestudzenia (musi być w dalszym ciągu płynna).
3. W drugiej misce ubij na niezbyt sztywną bitą śmietanę: białko, kremówkę, esencję waniliową i cukier puder.
4. Wymieszaj około dwóch łyżek bitej śmietany razem z czekoladą.
5. Następnie delikatnie wmieszaj czekoladę w resztę bitej śmietany.
6. Udekoruj musem babeczki. Wstaw do lodówki, aby mus zastygł.
7. Udekoruj babeczki; można użyć kokosu, wiśni, wiórek czekoladowych, itp.


Część babeczek ozdobiliśmy kremem zrobionym z ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego.

Inspirowaliśmy się przepisami Marty Gessler i Nigelli Lawson. 

14 komentarzy:

  1. ja to bym mogła sam ten mus wyjadać nawet.:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Słońce przyjeżdżam do Was na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy taki mus mozna nalozyc wczesniej czy bezposrednio przed zjedzeniem? czy nie rozmoczy babeczek?

    pozdr.anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, mus nałożyliśmy dużo wcześniej i nie rozmoczył babeczek. Jeżeli jednak obawiasz się, że mus zbytnio zwilży ciasto, proponuję byś zimne babeczki posmarowała roztopioną czekoladą - będzie to idealna izolacja. Po zastygnięciu czekolady nałóż mus.

      Usuń
  4. Ciekawa jestem tego musu z białej czekolady. Całość z pewnością była pyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne są Twoje babeczki! Muszą też wspaniale smakować! Ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie, zabieram się za robienie takich kruchych pyszności na urodziny mojego brata :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wyglądają:) baardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękujemy za wszystkie Wasze komentarze :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam babeczki, Twoje prezentują się znakomicie:) Dużo masła trzeba użyć do ich przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety. Dlatego piekliśmy je z połowy porcji. Masło można zastąpić roślinnym odpowiednikiem. Pozdrowienia :)

      Usuń
  10. wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiły dziś furorę!

    OdpowiedzUsuń