Piernikowe babeczki skradną serca wszystkim tym, którzy lubią lekkie desery. Słodki mus idealnie komponuje się z mało słodkim kruchym ciastem.
Składniki:
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
- 3 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- pół opakowania przyprawy do pierników
- kilogram mąki
Wykonanie:
Upiekliśmy babeczki z połowy porcji.
1. Zagnieć wszystkie składniki ze sobą. Kruche ciasta należy zagnieść bardzo szybko, chodzi tylko o połączenie składników.
2. Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywcza i wstaw do lodówki na jedną godzinę.
3. Wylep ciastem foremki do babeczek - nie trzeba ich natłuszczać.
4. Piecz babeczki około 10-15 minut w temp. 180 stopni.
5. Upieczone babeczki odstaw do ostygnięcia. Następni wyjmij je z foremek.
- 255 g białej czekolady, połamanej na kawałki
- 225 g kremówki
- łyżka cukru pudru
- 1 białko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Wykonanie:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Zdejmij miskę z czekoladą z garnka i odstaw do lekkiego przestudzenia (musi być w dalszym ciągu płynna).
3. W drugiej misce ubij na niezbyt sztywną bitą śmietanę: białko, kremówkę, esencję waniliową i cukier puder.
4. Wymieszaj około dwóch łyżek bitej śmietany razem z czekoladą.
5. Następnie delikatnie wmieszaj czekoladę w resztę bitej śmietany.
6. Udekoruj musem babeczki. Wstaw do lodówki, aby mus zastygł.
7. Udekoruj babeczki; można użyć kokosu, wiśni, wiórek czekoladowych, itp.
Część babeczek ozdobiliśmy kremem zrobionym z ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego.
ja to bym mogła sam ten mus wyjadać nawet.:D
OdpowiedzUsuńSłońce przyjeżdżam do Was na święta:)
OdpowiedzUsuńczy taki mus mozna nalozyc wczesniej czy bezposrednio przed zjedzeniem? czy nie rozmoczy babeczek?
OdpowiedzUsuńpozdr.anka
Aniu, mus nałożyliśmy dużo wcześniej i nie rozmoczył babeczek. Jeżeli jednak obawiasz się, że mus zbytnio zwilży ciasto, proponuję byś zimne babeczki posmarowała roztopioną czekoladą - będzie to idealna izolacja. Po zastygnięciu czekolady nałóż mus.
UsuńCiekawa jestem tego musu z białej czekolady. Całość z pewnością była pyszna. :)
OdpowiedzUsuńCudowne są Twoje babeczki! Muszą też wspaniale smakować! Ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie, zabieram się za robienie takich kruchych pyszności na urodziny mojego brata :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają:) baardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za wszystkie Wasze komentarze :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam babeczki, Twoje prezentują się znakomicie:) Dużo masła trzeba użyć do ich przygotowania.
OdpowiedzUsuńNiestety. Dlatego piekliśmy je z połowy porcji. Masło można zastąpić roślinnym odpowiednikiem. Pozdrowienia :)
UsuńBardzo lubię takie babeczki :)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńzrobiły dziś furorę!
OdpowiedzUsuń