30 maja 2014

POLĘDWICA W SOSIE Z SERKÓW TOPIONYCH


Polędwica wieprzowa jest jednym z moich ulubionych mięs i bardzo często stanowi ona clou naszych obiadów. Zdjęcia przygotowałam podczas ostatniego urlopu w Polsce.
Polędwiczki podaj z plackami lub kotletami ziemniaczanymi.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • 2 polędwice wieprzowe
  • serki śmietankowe topione (około 150-200 gramów)
  • 1 duża cebula
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża marchew
  • natka pietruszki
  • kolorowe ziarenka pieprzu (opcjonalnie)
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • skrobia kukurydziana lub mąka pszenna
  • smalec lub olej do smażenia


Wykonanie:

1. Oczyść mięso.


2. Pokrój polędwicę na plastry.


3. Rozpłaszcz każdy plaster (można tłuczkiem o płaskiej końcówce, ale pięścią jest szybciej ;) ).



5. Dopraw polędwicę.



6. Smaż mięso z obu stron do zarumienienia. 


7. Do prawie gotowego mięsa dodaj cebulę pokrojoną w piórka.


8. Przełóż polędwicę do garnka i zalej ją wodą. Gotuj na małym ogniu.
9. Dodaj ziarenka kolorowego pieprzu, płatki chilli, przetarte na tarce warzywa (marchew i pietruszkę).


10. Kiedy mięso jest miękkie dodaj do sosu serek. Mieszaj do rozpuszczenia sera.


11. Jeżeli sos jest gotowy, ale zbyt rzadki można go zagęścić skrobią lub mąką.
12. Do sosu przełóż niewielką ilość poszatkowanej natki. Tak z dwie łyżki.

Gotowe :)



Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Już wiem co jutro zrobię na obiad:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione na obiad! To bardzo delikatny sos a mięso rozpływa się w ustach. Podałam do podsmażonych klusek śląskich. Pozdrawiam. Izabella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale tempo! Miło mi, że obiad smakował :) Pozdrawiam serdecznie pani Izabello!

      Usuń
  3. Rzeczywiście obiad wyszedł rewelacyjny!!! Poszłam trochę na łatwiznę i podałam z młodymi ziemniaczkami:) Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu cieszę się, że smakowała potrawa :). Myślę, że młode ziemniaki to świetny wybór :)

      Usuń
  4. Jutro będę miała pyszny obiad.Moja pierwsza polędwica.
    Ania R

    OdpowiedzUsuń