16 maja 2014

KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH



Kotlety z piersi kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych to już klasyka w wielu polskich domach. Uwielbiam tę panierkę za jej chrupkość i smak.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

Składniki dla 2 osób:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • duże jajko
  • mąka
  • płatki kukurydziane
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

1. Za pomocą tłuczka ubij kotlety. Dopraw mięso.



2. Pokrusz płatki kukurydziane - mniejsze lepiej pokryją mięso.


3. Obtocz mięso w niewielkiej ilości mąki.


4. Obtocz kotlety w roztrzepanym jajku.


5. Następnie pokryj kurczaka płatkami - delikatnie dociśnij panierkę.


6. Smaż na rozgrzanym oleju.
7. Usmażone kotlety wyłóż na papierowy ręczniczek, a drugim przykryj mięso. Po zebraniu nadmiaru tłuszczu danie jest gotowe do podania.


Kotlety podałam z ziemniaczanym puree z dodatkiem koperku i surówką z sosem winegret.


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, panierka smakuje na pewno lepiej niż z fastfoodów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. obudziłam się z ogromną ochotą na nie! biegnę do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super :-) U mnie niebawem z płatkami owsianymi :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tę wersję panierki! <3

    OdpowiedzUsuń