19 maja 2014

CIASTO 3 BIT


Batony 3 BIT pojawiły się w sklepach, kiedy byłam jeszcze dzieciakiem i muszę przyznać, że średnio je lubiłam. Natomiast ciasto, na które przepis pojawił się niedługo później, wprost uwielbiałam.
Przygotowanie 3 BITa zajmuje około 40-50 minut (nie wliczając leżakowania w lodówce).
Receptura pochodzi z zeszytu mojej mamy (zmniejszyłam ilość cukru i użyłam herbatniki zamiast krakersów).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Ciasto przygotowałam w formie 20x20 cm.

Składniki:


  • 36 dużych herbatników 
  • duża puszka masy krówkowej (kajmaku)
    (najlepsza z Gostynia)
  • 2 duże żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru (można użyć ciut więcej)
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 200-250 gramów masła
  • 2 laski wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 450-500 ml kremówki 36% (w UK double cream)
  • 2 śmietan-fixy (w UK nie potrzeba, bo double cream ubije się świetnie i bez tego)
  • gorzka czekolada


Wykonanie:

1. Wyłóż formę folią kuchenną.
2. Ułóż pierwszą warstwę herbatników.
3. Włóż puszkę kajmaku na jakiś czas do wrzątku.
4. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem, masłem i wanilią (przed gotowaniem wanilię przepołów i wybierz z jej środka ziarenka).
5. Żółtka, mąkę, budyń w proszku i pół szklanki mleka wymieszaj za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek.
6. Do wrzącego mleka wlewaj płyn jajeczno-mączny. Mieszaj bardzo intensywnie trzepaczką, aż masa będzie bardzo gęsta.
7. Rozsmaruj kajmak na herbatnikach i przykryj go drugą warstwą ciastek.
8. Wylej gorący budyń na herbatniki i przykryj go trzecią warstwą ciastek.


9. Po ostygnięciu wstaw formę na całą noc do lodówki.
10. Następnie ubij bitą śmietanę dodając do niej śmietan-fix.
11. Zetrzyj na tarce czekoladę i posyp nią wierzch ciasta.
12. 3 BIT musi być przechowywany w lodówce.

Smacznego:)


21 komentarzy:

  1. Ciasto idealne dla lasuchow:) warstwy przygotowane estetycznie i ladnie ulozone,dzieki czemu ciasto prezentuje sie apetycznie!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest również ciasto mojego dzieciństwa, ale ja bardzo je lubiłam. Wtedy można było je dostać tylko w cukierni. A teraz... proszę ciasto jak żywe. Pięknie wygląda, więc skorzystam z Twojego przepisu, upiekę i... przypomnę sobie czasy mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno robiłam pierwszy raz w życiu. Słodkie i zniknęło w mgnieniu oka, ale wolę jednak Pychotkę czy jak inni nazywają "Panią Walewską" :) Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto, pięknie sfotografowane!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest wspaniałe,też je bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wyszło wyśmienite:) niezwykle szybkie i łatwe do zrobienia!! super przepis:)
    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma już prawie całej blachy, a robiłam wczoraj. Pyszny krem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Ten krem jest wyśmienity :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Przepyszne mi to ciasto wyszło. Na drugi dzień najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczne i bardzo słodkie (tego potrzebowałam!). Dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto 3bit wykonała Pani Justyna :)

    [img]http://i57.tinypic.com/vzvw5k.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdjęcie przysłała Pani Alicja Kwiatkowska :)

    [img]http://i57.tinypic.com/6430xt.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  12. chciałam się dowiedzieć na jaki rozmiar blachy został podany przepis? dziękuję za odp.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. przepraszam, już zauważyłam rozmiary blaszki. Nie musi Pani odp. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto 3 bit wypróbował Pan Bogumił Głowacki :)

    [img]http://i57.tinypic.com/33duvxh.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy można by było użyć większej blachy i nie podwajać składników ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno trzeba użyć więcej herbatników. Obawiam się, że ciasto może wyjść bardzo płaskie.

      Usuń