3 czerwca 2015

SMACZNA ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PULPECIKAMI I BROKUŁEM


Od 3 tygodni publikuję przepisy na zapiekanki...jak kiedyś średnio nam smakowały, tak teraz nie możemy się nimi najeść :). Dzisiejsze danie jest bardzo syte i aromatyczne, dzięki pysznym pulpecikom i marinarze (rodzaj sosu pomidorowego).

polecam :)


Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki na 3-4 porcje:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 400 gramów różyczek brokuła
  • 350 gramów makaronu świderków (waga przed ugotowaniem)
  • 3-4 szklanki dowolnego sosu pomidorowego (może być kupny)
  • duży pomidor, bez skórki)
  • 5 łyżeczek serka Philadelphia albo podobnego
  • mozzarella (u mnie w plastrach)

Wykonanie:

1. Do miski przełóż: mięso, jajko, natkę, sól, pieprz, chilli, słodką paprykę i czosnek. Wyrabiaj mięso na masę, która nie będzie się bardzo kleić do rąk.


2. Formuj z mięsa kulki o rozmiarze orzecha włoskiego, a następnie obtocz je w mące.


3. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ma być al-dente.
4. Brokuły gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez dosłownie kilka minut. Mają być ugotowane, ale wciąż lekko chrupiące.


5. Usmażone pulpeciki, makaron i brokuły przełóż do naczynia żaroodpornego.


6. Przygotuj sos marinara (jeśli nie używasz kupnego)- listę składników i opis wykonania znajdziesz TUTAJ. Pamiętaj, że zamiast pomidorów puszce użyłam około 800 gramów passaty i podwoiłam ilość przypraw. Jeżeli jednak nie masz gdzie kupić passaty, to pomidory z puszki będą też OK. Użyj wtedy 3 puszek. Dopraw sos do smaku. Sos nie może być bardzo zredukowany.
7. Wylej sos na składniki w naczyniu żaroodpornym, wyłóż pokrojonego pomidora i w kilku miejscach serek twarożkowy.


8. Na wierzchu zapiekanki ułóż mozzarellę.


9. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, aż do zarumienienia się sera.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Mniam, naprawdę pysznie się prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na rodzinny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy spaghetti meatballs, ta wersja zasługuje na wypróbowanie.

    OdpowiedzUsuń