Dzisiejszy przepis jest idealnym pomysłem na zużycie resztek pieczonego kurczaka lub indyka. Sos Alfredo to sos beszamelowo-serowy, moja wersja jest na bulionie i mleku, więc jest dużo ciekawszy w smaku.
Polecam :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli
przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w
komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na 2-3 porcje:
- miseczka kawałków pieczonego kurczaka
- około 200-250 gramów makaronu świderki
- łyżka margaryny lub masła
- 1,5 szklanki pełnego mleka
- 1 szklanka bulionu (użyłam bulionetki wymieszanej z wodą)
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 1/3 szklanki przetartego na tarce parmezanu (nie trzeba dodawać)
- pół łyżeczki czosnku granulowanego lub do smaku
- pieprz
- drobno poszatkowana natka pietruszki
- sól (ewentualnie)
- mozzarella
- niewielka ilość sera, np. gouda/parmezan, do posypania
1. Ugotuj makaron, ma być al-dente.
2. Oddziel od kości mięso.
3. Rozpuść margarynę i posyp ją mąką, wymieszaj. Smaż przez chwilę.
4. Stopniowo wlewaj do garnka mleko i bulion. Bardzo intensywnie mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj, aż do zgęstnienia. Sos nie będzie bardzo gęsty.
5, Jeśli zrobią się grudki, to sos można przetrzeć przez sito.
6. Dopraw gorący sos czosnkiem, pieprzem, 1/3 szklanki parmezanu.
7. Dodaj do sosu makaron i kurczaka.
8. Dodaj natkę.
9. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego i posyp mozzarellą.
10. Przemieszaj makaron.
11. Posyp wierzch goudą.
12. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez około 30 min. lub do rozpuszczenia się sera.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz