25 lipca 2015

OGÓRKI MAŁOSOLNE, przepis rodzinny

  
W naszej rodzinie nie ma osoby, która by nie lubiła ogórków małosolnych. Zawsze mamy ich zapas i w sezonie wciąż nastawiamy nowe.
Przepis powstał na kanwie receptury mojej mamy. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


 Składniki:

  • 1 kg małych ogórków
  • 3 gałązki kopru wraz z baldachami
  • 1 łyżka soli
  • mały kawałek chrzanu, obranego
  • 3 ząbki czosnku, obrane  
  • skórka chleba żytniego/razowego (opcjonalnie)

Wykonanie:


1. Umyj ogórki i odetnij ich końcówki (opcjonalnie, tak robi moja mama).
2. Wyparz duży słój lub przygotuj naczynie gliniane.
3. Na dnie naczynia ułóż koper, dwa ząbki czosnku.
4. Ułóż ciasno ogórki, a między nimi chrzan i jeden ząbek czosnku.
5. Zagotuj wodę (ma być jej tyle, aby ogórki były całkowicie przykryte) i rozpuść w niej sól.
6. Przestudź wodę i wciąż gorącą (nie wrzącą!) zalej ogórki.
7. Moja mama na wierzchu kładła jeszcze skórkę z chleba.
8. Przykryj naczynie talerzykiem, chodzi o to, aby ogórki znajdowały się całkowicie z w wodzie.
9. Odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce (jeśli używacie słoja).


Smacznego :)

1 komentarz: