W naszej rodzinie nie ma osoby, która by nie lubiła ogórków małosolnych. Zawsze mamy ich zapas i w sezonie wciąż nastawiamy nowe.
Przepis powstał na kanwie receptury mojej mamy.
Jeżeli
przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w
komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 1 kg małych ogórków
- 3 gałązki kopru wraz z baldachami
- 1 łyżka soli
- mały kawałek chrzanu, obranego
- 3 ząbki czosnku, obrane
- skórka chleba żytniego/razowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Umyj ogórki i odetnij ich końcówki (opcjonalnie, tak robi moja mama).
2. Wyparz duży słój lub przygotuj naczynie gliniane.
3. Na dnie naczynia ułóż koper, dwa ząbki czosnku.
4. Ułóż ciasno ogórki, a między nimi chrzan i jeden ząbek czosnku.
5. Zagotuj wodę (ma być jej tyle, aby ogórki były całkowicie przykryte) i rozpuść w niej sól.
6. Przestudź wodę i wciąż gorącą (nie wrzącą!) zalej ogórki.
7. Moja mama na wierzchu kładła jeszcze skórkę z chleba.
8. Przykryj naczynie talerzykiem, chodzi o to, aby ogórki znajdowały się całkowicie z w wodzie.
9. Odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce (jeśli używacie słoja).
Smacznego :)
Tak robię, nic nie zastąpi smaku małosolnych:-)
OdpowiedzUsuń