Moja mama bardzo dużo gotuje i naprawdę robi to wyśmienicie. Ma "smykałkę" do tego. Pomimo wielu moich prób namówienia Jej do prowadzenia własnego bloga, nie udaje mi się.
Postanowiłyśmy, że będę na swoim blogu dodawać przepisy Mamy.
Będą oznaczone tagiem "Mama" :).
Kilka wcześniejszych przepisów też było mojej Ewci, więc je odpowiednio otaguję.
Przepis na enchiladas z kurczakiem i fasolą był wcześniej dodany, przez moją mamę, na stronę Polska Gotuje.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Ilość przypraw jest podana w przepisie orientacyjnie. Danie należy doprawić według własnego gustu.
Enchiladas nadaje się do mrożenia.
- 0,5 litra mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dekagrmaów masła
- 0,5 kilograma mąki (mniej więcej - wszystko zależy od tego, ile zabierze ciasto)
Wykonanie tortilli:
1. Podgrzewamy mleko aż do rozpuszczenia masła. Odstawiamy garnek z gazu. Dodajemy sól i proszek do pieczenia.
2. Stopniowo dodajemy do mleka mąkę, mieszając cały czas, aż powstanie gęste ciasto.
3. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy do momentu kiedy będzie elastyczne i gładkie.
4. Formujemy kulę. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
5. Kulę dzielimy na 12 równych części. Formujemy z nich małe kulki. I ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne pół godziny.
6. Po upływie tego czasu każdą kulkę cienko rozwałkowujemy.
7. Smażymy na mocno rozgrzanej (powiedziałabym maksymalnie rozgrzanej) suchej patelni przez około 20 sekund z każdej strony.
8. Tortille można usmażyć wcześniej. Usmażone włożyć do worka foliowego. Podgrzać na patelni przed podaniem.
Składniki na farsz i sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 czerwonej papryki, pokrojone w paseczki
- 1 czerwona papryczka chilli (można dać więcej, jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania), poszatkowane
- 2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 3 puszki pomidorów bez skórki
- 5 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki kolendry w proszku
- 1 łyżeczka kminu
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- 20 dekagramów sera cheddar
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie farszu:
1. Piersi z kurczaka kroimy w drobne paseczki. Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny.
2. Kurczaka smażymy na rumiano na półtorej łyżki oleju.
3. Na dużej, ale osobnej patelni, na pozostałym oleju smażymy cebulę, papryki, chilli i czosnek. Gotowe warzywa będą miękkie.
4. Do usmażonych warzyw dodajemy fasolę, kukurydzę, kurczaka, przyprawy (1 łyżeczka kolendry i 0,5 łyżeczki kminu) i 3/4 jednej puszki pomidorów. Wszystko smażymy około 2 minuty.
Wykonanie sosu:
1. Pozostałe pomidory przelewamy do miski. Dodajemy do nich 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, pozostałe: kolendrę i kmin, pieprz, sól. Wszystko razem mieszamy.
2. Dodajemy do sosu cukier puder (około 1 łyżki - do smaku).
Przygotowanie enchiladas:
1. Każdą tortillę smarujemy pomidorowym sosem. Nakładamy na niego farsz i zwijamy.
2. Tortille układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je z wierzchu startym cheddarem.
3. Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 200C (około), do momentu aż ser się rozpuści i delikatnie zapiecze.
ale pychota! chwali się :D koniec oglądania przepisów na głodnego :P
OdpowiedzUsuńpysznie nadziane :D
OdpowiedzUsuńOo, genialne! Domowe tortille i do tego tak wspaniale nadziane :)
OdpowiedzUsuńTo danie mnie prześladuje. U Ciebie wygląda nieziemsko pysznie :)
OdpowiedzUsuńumm these enchiladas look so cheesy and mouth watering, they are quite different from what I'm used to but I will eat them without problem
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł Olinku!!! Mamo Oli, zachęcamy do blogowania, zwłaszcza takiego rodzinnego <3 bedzie Pani miała rzeszę fanów, nie mniej niż córa ;)
OdpowiedzUsuń