15 stycznia 2012

SERNIK KRÓLEWSKI


Ten sernik robiłam już jakiś czas temu. Korzystałam z ulubionego przepisu mojej mamy.

Słyszałam, że w Polsce prawdziwe wichury, pada śnieg. Jednym słowem zima przypomniała sobie o Polsce :). 
U mnie, na całe szczęście, jeszcze jest ciepło i słonecznie. Ciekawe na jak długo. 

Jeżeli doskwierają Wam zimowe szaleństwa pogody, proponuję upiec sobie taki pyszny i łatwy serniczek. Z jeszcze lekko ciepłym ciastem usiąść na kanapie, otulić się w miękki koc, posłuchać dobrej muzyki i zwyczajnie odpocząć. Tylko zimą jest tak romantycznie :). Poniżej moja prozycja muzyczna :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



W Chrisie Botti jestem zakochana od dobrych kilku lat. Jak dla mnie jest on kwintesencją muzyka. Do kompletu Yo-Yo Ma :). 




Składniki na tradycyjną dużą prostokątną blachę (piekłam w dużej tortownicy).

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 25 dkg cukru
  • 1 kostka masła (250 gramów)
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 proszek do pieczenia (mały)

Wykonanie:

1. Zagnieć ciasto z podanych składników.
2. Podziel ciasto na dwie równe części. Owiń w folię kuchenną i włóż do zamrażalnika na mniej więcej 2 godziny (najlepiej na noc).



Masa serowa

  • 1,5 kg twarogu
  • 10 jajek
  • kostka masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ekstrakt waniliowy (około 2 łyżeczek)
  • rodzynki, skórka pomarańczowa, groszki czekoladowe (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Twaróg przepuść przez maszynkę razem z masłem.
2. Żółtka utrzyj z cukrem, aż będą puszyste i nabiorą kremowej barwy.
3. Cały czas ucierając dodawaj po jednej łyżce twarogu.
4. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, wanilię i kaszę mannę. Dobrze utrzyj.
5. Ubij sztywną pianę z białek. Dodaj ją, delikatnie mieszając, do masy serowej.
6. W tym punkcie możesz dodać bakalie lub czekoladę.
7. Jedną część ciasta zetrzyj na tarce i wyłóż nim spód blachy (blacha powinna być uprzednio natłuszczona i posypana bułką tartą lub kaszą manną).
8. Na ciasto wylej masę serową. Na nią zetrzyj pozostałe ciasto.
9. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 60 minut.



7 komentarzy:

  1. ulubiona muzyka, pyszne ciasto... raj - jeszcze, żeby tej sesji nie było;P pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny serniczek i jak ładnie podany ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie piekę ciast,bo nie mam odwagi,zawsze się boję,że coś nie wyjdzie:) Jednak po każdych odwiedzinach u Ciebie nabieram coraz większej ochoty by wreszcie coś upiec,coś zdziałać w kuchni:)Pozdrawiam serdecznie.Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  4. dlaczego w cieście nie ma jajek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do kazdego kruchego ciasta dodaje sie jajka. W tym akurat ich nie ma :). Pozdrawiam

      Usuń
  5. jakiej wielkości miała pani tortownicę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam to tak dawno, że nie pamiętam. W tekście napisałam, że ogółem przepis jest na tradycyjną, dużą, prostokątną blachę. Wydaje mi się, że tortownica mogła mieć 26-28cm. Niestety nawet nie mam jak jej zmierzyć, bo pożyczyłam ją jednej pani i nie została mi zwrócona :(.

      Usuń