W sobotę podałam Wam przepis na zwykłe bułki. Kolejnym łatwym pieczywem do upieczenia są bagietki. Robi się je na drożdżach, więc nie potrzeba martwić się o zakwas.
Z podanych składników wyjdą Wam dwie długie bagietki.
Najsmaczniejsze z ziołowym masłem :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Uwielbiam soundtrack z "Amelii". Idealnie wpasowuje się w "bagietkowe" śniadanie.
Składniki:
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 235 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki oleju
- 1 łyżeczka soli
- od 3 do 3 i 1/4 szklanki mąki pszennnej
- 1 białko (do posmarowania bagietek)
Bagietki piekę w takiej blaszce. |
Wykonanie:
1. Drożdże, wodę, cukier, olej i sól mieszaj, aż do rozpuszczenia składników.
2. Następnie stopniowo dodawaj mąkę. Ilość mąki zależy od gęstości ciasta, nie może być za rzadkie.
3. Wyrabiaj ciasto około 8 minut. Dokładnie tak samo, jak drożdżowe ciasto.
4. Uformuj z ciasta kulkę. Przełóż ją do wysmarowanej olejem miseczki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
5. Po godzinie ciasto podziel na dwie części. Każdą z tych części ponaciskaj palcami aby je rozłożyć. Składaj stopniowo na 3 (będzie miało kształt prostokąta) i cały czas naciskaj palcami. Po tym czasie ponownie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
6. Po tym czasie wyłóż dwa prostokątne kawałki ciasta na stolnicę posypaną mąką.
7. Każdą z tych części naciskaj palcami, aby nadać jej kształt trochę większego prostokąta.
8. Dłuższy bok prostokąta zawiń do połowy powierzchni ciasta. Dociśnij końcówki. Tak samo zrób z drugim dłuższym bokiem. Dociśnij.
9. Zlep dłuższe boki powstałego prostokąta ze sobą, tak jakbyś kleił/a pierogi.
10. Zroluj ciasto, aby miało długość blaszki, w której będziesz piec bagietki.
11. Posmaruj wierzch bagietek białkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody.
12. Bardzo cienkim nożykiem albo żyletką zrób nacięcia (tak na około 4 mm) na powierzchni bagietki. Przed każdym nacięciem zamocz nóż w białku z wodą.
13. Na spód piekarnika połóż naczynie (garnek lub blaszka) wypełnione wodą.
14. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni C.
15. Po 10 minutach pieczenia w temp. 230C zmniejsz ją do 190C i piecz jeszcze około 20-25 minut. Do zarumienienia.
so crunchy! I like baguettes with garlic butter -insane!
OdpowiedzUsuńwyglądają przepięknie :) ja też muszę się dorobić takiej foremki na bagietki to jak robię bez to mi wychodzi taka ala weka ;)
OdpowiedzUsuńbardzo ladne Ci wyszly:)
OdpowiedzUsuńŚliczne ci wyszły :D
OdpowiedzUsuńhmmmmm hmmmmm pacząc na te bagietki czuję się już och zapach i smak. Ile bym dała, żeby jakieś ciacho mi upiekło takie o 6 rano.
OdpowiedzUsuńnapijemy się kakao i porozmawiamy o totalnych bzdurach, obiecaj... ostatnio kolekcjonuje przepisy z suszonymi drozdzami, odkad marcin po pobycie na korsyce przywiozl mi wlasnie je..... hahahhaa
OdpowiedzUsuńwyglądaja rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńmuszę poprosić o taką foremkę na urodziny :), tak w ogóle u mnie ciężko takie dostać a szkoda, bo bagietki wyglądają cudnie mmm, uwielbiam bagietki
OdpowiedzUsuńWlasnie Olus a skad Ty takie blachy wytrzasnelas? Ide je robic bo chleb spesnial :/ a cieplutkie bagietki (u mnie beda buleczki) z maslem. ACHHHH
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńDziewczynki foremki kupiłam na amazonie :)
Pozdrawiam serdecznie!
Będę piekła jak tylko dotrą do mnie zamówione foremki :)
OdpowiedzUsuńParę chwil temu wyjęłam z piekarnika bagietki z masłem czosnkowym, pieczone z tego przepisu:) Wyszły pyszne, robiłam ze świeżych drożdży, więc takie mocno drożdżowe w smaku, ale super! W środku bardzo lekkie, puszyste. Tylko za mało masła czosnkowego dałam:)
OdpowiedzUsuń