Rzadko jadam chleb, a już na pewno nie tknę gliniastego chleba angielskiego. Naszła mnie ochota na domowe pieczywo (zatęskniłam za chlebem mamy :)). Niestety nie mam zakwasu, więc musiałam poratować się drożdżami.
Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków.
Bułki miały być rogalami, ale nieporęcznie szło mi zwijanie ciasta. Trudno :).
Piekłam w spodzie od tagine. Bułeczki się do siebie "przytuliły". Pycha :).
Bułki smakują najlepiej w dniu pieczenia. Dzisiaj też nie były złe, ale jutro już będzie trzeba je podpiec.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na około 7 bułek:
- 400 gramów mąki chlebowej
- 1 łyżeczka suchych drożdży (około 20 gramów świeżych)
- 250 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
Wykonanie (częściowo inne od oryginalnego przepisu):
1. Z 250 ml wody odlej około 1/3 szklanki wody - podgrzej ją. Nie może być wrząca!
2. Do ciepłej wody dodaj cukier i suche drożdże. Zamieszaj. Odczekaj około 2 minut, aż drożdże się uaktywnią (na powierzchni wody będą występować "eksplozje" drożdży).
3. W misce połącz ze sobą mąkę i sól. Dodaj do nich drożdże.
4. Mieszaj składniki mikserem i wolno dolewaj pozostałą wodę i oliwę. Gotowe ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję.
5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
6. Po tym czasie przygotuj naczynie, w którym będziesz piec bułki (ja swoje natłuściłam i posypałam mąką).
7. Z ciasta formuj średniej wielkości bułki i układaj je w naczyniu.
8. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
9. Posmaruj bułki oliwą bądź rozkłóconym jajkiem. Swoje posmarowałam oliwą i posypałam pestkami z dyni.
10. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Do dużej blaszki do pieczenia wlej wodę. Wstaw naczynie na dolną półkę piekarnika.
11. Na środkową półkę wstaw naczynie z bułkami. Piecz około 30 minut.
Tez mi sie takich zachcialo :)
OdpowiedzUsuńTakie przytulone są cudowne! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne wyszły :D
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo jest najlepsze na świecie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne pieczywo. Ja też preferuję tylko to domowe ;)
OdpowiedzUsuń