18 lipca 2015

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z KLOPSIKAMI


Jak nigdy nie przepadałam za zupami, tak od kilku lat nie istnieje dla mnie obiad bez pierwszego dania.
Najbardziej lubię zupy syte, które z powodzeniem zaspokajają głód w środku dnia. Właśnie taki jest dzisiejszy kapuśniak, który mam nadzieję, że zasmakuje także i Wam.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na klopsiki:


  • pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej
  • pół kg mięsa mielonego (u nas wieprzowina)
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 1 przetarta na tarce cebula
  • niewielka ilość mąki


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki przełóż do miski i wyrabiaj przez kilka minut. Masa ma prawie nie lepić się do rąk.
2. Uformuj z masy niewielkie kuleczki.
3. Obtaczaj je w mące.



Składniki na zupę:


  • 500 gramów młodej kapusty
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 duży por
  • 1 mała cebula
  • 3 większe ziemniaki
  • 3 średnie pomidory
  • dowolny bulion (tak około 3-4 litrów), może być woda i, np. bulionetki
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • klopsiki

Wykonanie:

1. Białą część pora pokrój na cieniutkie talarki, cebulę pokrój w piórka.
2. Cebulę i por zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
3. Do dużego garnka wlej bulion, dodaj do niego liście laurowe i ziele angielskie. Zacznij gotować na najmniejszym gazie.
4. Kiedy bulion będzie gorący wrzuć do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i klopsiki (wkładaj je pojedynczo).
5. Do zeszklonych cebuli i pora dodaj marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę lub słupki. Smaż.
6. Dodaj na patelnię pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej je sparz i zdejmij skórkę). Smaż jeszcze kilka minut.
7. Podsmażone warzywa przełóż do gotującego się bulionu.
8. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj poszatkowaną drobno kapustę. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko. Jeżeli chcesz ugotować tę zupę jesienią bądź zimą, to pamiętaj, aby kapustę wrzucić odpowiednio wcześniej.
9. Częściowo przykryj garnek pokrywką i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
10. Dopraw do smaku.

Smacznego :)

1 komentarz: