Wielu osobom nie chce się piec podczas upałów, jakie mamy obecnie, ale to właśnie taka pogoda sprzyja drożdżowym wypiekom, ponieważ ciasto rośnie, jak szalone!
Zapraszam na odchudzoną wersję pączków :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 25 gramów świeżych drożdży
- 80 gramów cukru
- 180 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 50 ml rozpuszczonego masła
- około 500 gramów mąki pszennej
- 1 saszetka cukru waniliowego
- pół łyżeczki soli
- dowolny dżem (najlepiej taki bez kawałków owoców)
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. W ciepłym mleku rozpuść cukier i drożdże. Odstaw na moment w ciepłe miejsce, aby drożdże "ruszyły".
2. Do zaczynu dodaj jajka, cukier waniliowy, rozpuszczone masło. Zacznij wyrabiać i stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto wyrabiałam w mikserze stacjonarnym przez około 10 minut.
3. Dodaj do ciasta sól i wyrabiaj jeszcze kilka minut.
4. Ciasto powinno trzymać kształt, ale ma być jeszcze dość luźne i mięciutkie. Jeżeli jest zbyt luźne można dosypać odrobinę więcej mąki.
5. Miskę. w której jest ciasto, przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.
6. Posyp stół mąką i wyłóż na niego ciasto, które podziel na 13 równych części. Uformuj z nich kule.
7. Wyłóż na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) pączki (pamiętaj o sporych odstępach pomiędzy nimi). Przykryj pączki wilgotną, kuchenną ściereczką i odstaw blachy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.
8. Wstaw pączki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Upieczone ciastka będą miały złotą skórkę.
9. Odstaw do ostudzenia.
11. Zimne pączki nadziej dżemem (można go lekko podgrzać, aby był płynniejszy).
12. Posyp wypieki cukrem pudrem i zajadaj :).
Smacznego :)
pysznie wyglądają aż się chce sięgnąć po jednego:)
OdpowiedzUsuńmniam :) muszę takie upiec :)
OdpowiedzUsuńZrobila krok po kroku jak Pani i nie wiem co zrobilam zle, bo wyszly strasznie suche:-(
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro! A nie dodala Pani zbyt duzo maki? Niestety maka mace nie jest rowna, wiec dlatego pisze w przepisach "okolo" przy mace. Jaka konsystencje mialo ciasto przed uformowaniem w kule?
Usuń