6 lipca 2015

PIECZONE PĄCZKI Z DŻEMEM


Wielu osobom nie chce się piec podczas upałów, jakie mamy obecnie, ale to właśnie taka pogoda sprzyja drożdżowym wypiekom, ponieważ ciasto rośnie, jak szalone!

Zapraszam na odchudzoną wersję pączków :)


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki:


  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 80 gramów cukru
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 50 ml rozpuszczonego masła
  • około 500 gramów mąki pszennej
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • dowolny dżem (najlepiej taki bez kawałków owoców)
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

1. W ciepłym mleku rozpuść cukier i drożdże. Odstaw na moment w ciepłe miejsce, aby drożdże "ruszyły".
2. Do zaczynu dodaj jajka, cukier waniliowy, rozpuszczone masło. Zacznij wyrabiać i stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto wyrabiałam w mikserze stacjonarnym przez około 10 minut.
3. Dodaj do ciasta sól i wyrabiaj jeszcze kilka minut.
4. Ciasto powinno trzymać kształt, ale ma być jeszcze dość luźne i mięciutkie. Jeżeli jest zbyt luźne można dosypać odrobinę więcej mąki.
5. Miskę. w której jest ciasto, przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.
6. Posyp stół mąką i wyłóż na niego ciasto, które podziel na 13 równych części. Uformuj z nich kule.



7. Wyłóż na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) pączki (pamiętaj o sporych odstępach pomiędzy nimi). Przykryj pączki wilgotną, kuchenną ściereczką i odstaw blachy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.
8. Wstaw pączki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Upieczone ciastka będą miały złotą skórkę.
9. Odstaw do ostudzenia.
11. Zimne pączki nadziej dżemem (można go lekko podgrzać, aby był płynniejszy).
12. Posyp wypieki cukrem pudrem i zajadaj :).


Smacznego :)

4 komentarze:

  1. pysznie wyglądają aż się chce sięgnąć po jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :) muszę takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobila krok po kroku jak Pani i nie wiem co zrobilam zle, bo wyszly strasznie suche:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro! A nie dodala Pani zbyt duzo maki? Niestety maka mace nie jest rowna, wiec dlatego pisze w przepisach "okolo" przy mace. Jaka konsystencje mialo ciasto przed uformowaniem w kule?

      Usuń