Uwielbiam zupy i bardzo lubię wypróbowywać na nie ciekawe przepisy, więc dzisiaj proponuję zupę bardzo ciekawą i wykwintną, bo z mięsnymi roladkami. Takie roladki z powodzeniem zastąpią makaron czy grzanki, a przy tym są niezwykle aromatyczne i smaczne.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
zupa:
- 1 spora marchew
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2-3 litry bulionu
- 2 listki laurowe
- natka pietruszki, opcjonalnie świeży tymianek
- sól
- pieprz
ciasto pierogowe:
- 3,5 szklanki przesianej mąki
- 1 szklanka wody
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- 1 jajko
farsz:
- 600 gramów mięsa mielonego (może być drobiowe lub wieprzowe)
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Przygotuj farsz: do mięsa zetrzyj cebulę na tarce o dużych oczkach, dodaj jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
4. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
12. Posyp natką pietruszki, dopraw do smaku.
UWAGA
Gdyby wyszło Tobie za dużo pierożków, które nie zmieszczą się w zupie możesz ugotować osobno i podać polewając je skwareczkami z boczku i surówką.
Smacznego :)
Niczym ekspresowa wersja pierogów z mięsem. Bardzo ciekawy pomysł. Dziękuję paniom za piękną stronę i sprawdzone przepisy.
OdpowiedzUsuńZrobię je do kapuśniaku!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł przede wszystkim na dodatek do zupy:)
OdpowiedzUsuńbardzo dobra zupa,pierożki-roladki idealne,wszystkim smakują!!! polecam wszystkim
OdpowiedzUsuń