Bardzo rzadko zdarza mi się piec takie proste ciasta, jak to z powyższego zdjęcia. Samo przygotowanie ciasta zajmuje tylko około 15 minut. Potem już tylko pieczenie i po 40 minutach można delektować się wypiekiem o smaku pieczonych jabłek z przyprawami korzennymi.
Mniam :)
Przepis po części ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Przepis z książki Thomasa Kellera "The French Laundry Cookbook" (z moimi zmianami)
Składniki:
- 85 gramów miękkiego masła lub margaryny do pieczenia
- 120 gramów cukru
- 1 duże jajko
- 225 gramów mąki pszennej
- 120 ml mleka w temp. pokojowej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 większe jabłka (najlepiej kwaskowate)
- szczypta soli
- cukier do posypania ciasta przed pieczeniem
- cukier puder do posypania ciasta po pieczeniu
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i posyp mąką tortownicę o średnicy 22-23 cm (moja miała 25 cm).
3. Utrzyj masło z cukrem (120 gramów) na puszystą masę.
4. Zmniejsz obroty miksera na minimalne i dodaj masła jajko - ucieraj tylko do połączenia się składników.
5. Zwiększ obroty miksera na średnie. Dodawaj do masy na przemian mleko i przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę). Miksuj tylko do połączenia się składników.
6. Przełóż ciasto do tortownicy.
7. Pokrój obrane jabłka na plastry, a następnie podziel je na połówki.
8. Wbijaj połówki plastrów jabłek w ciasto.
9. Posyp wierzch ciasta niewielką ilością zwykłego cukru.
10. Piecz ciasto około 40 minut.
11. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.
12. Zimne posyp cukrem pudrem.
13. Podawaj podgrzane z np. lodami.
Smacznego :)
SUPER!!!!!! Takie ciasta są najlepsze!
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie! :)
OdpowiedzUsuńPrzez te wbijane jabłka po upieczeniu fajnie to z wierzchu wygląda :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award! Pozdrawiam i zapraszam http://finezjaniedrogo.bloog.pl/id,340082924,title,Liebster-Blog-Award,index.html
OdpowiedzUsuńCiasto proste, jak piszesz, ale pięknie wygląda. Pewnie pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuń