3 lutego 2014

POMIDORY PODANE Z SAŁATKĄ DROBIOWO-SEROWĄ


Na przyjęciach bardzo często podaję różne sałatki na pomidorach. Talerz tak podanej przystawki wygląda bardziej elegancko na stole. Planuję zrobić takie pomidory na Wielkanoc.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:


  • 100 gramów sera żółtego
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • pół długiego świeżego ogórka (lub 2 kiszone)
  • majonez
  • pieprz świeżo zmielony
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka drobno posiekanej natki




Wykonanie:

1. Ugotowaną pierś kurczaka (może być z zupy) pokrój na bardzo drobną kostkę.
2. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Paprykę i ogórki pokrój w kostkę.
4. Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj go z wymienionymi wcześniej składnikami, natką i majonezem.
5. Sałatkę podawaj na plastrach pomidorów. Posyp przystawkę pieprzem.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wyglądają.Fajna przystawka,prosta a efektowna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądaja bardzo ciekawie na pewno wyląduja na wielkanocnym stole. Czy pierś z kurczaka można obsmażyć z przyprawa do gyrosa np?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie jak smakuje ta pasta w połączeniu z pomidorkami? Można rozkroić czosnek nożem drobno? Na ile plastrów starczy ta pasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praskę można zastąpić drobniutkim posiekaniem czosnku. Nie bardzo wiem, jak mam opisać smak? Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Na ile plastrów pomidora starczy ta sałatka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ to wszystko zależy od wielkości plastrów i ilości nakładanej sałatki. Pozdrawiam :)

      Usuń