Coś mnie wzięło na zupy z kluskami. Dzisiaj ponownie gości na blogu zupa z kaszą gryczaną, ale dodatek ziemniaczanych kopytek sprawia, że jest jeszcze lepsza.
Polecam wypróbować.
Ewa :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na zupę:
- 2 udka z kurczaka (lub dwie piersi)
- 600-700 gramów pieczarek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- połowa małego pora
- pół szklanki kaszy gryczanej
- łyżka masła
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Składniki na kluseczki:
- 5 ugotowanych ziemniaków, zmielonych lub rozgniecionych
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mąki
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Do garnka włóż dwa udka, liść laurowy, zalej mięso wodą (można też bulionem). Posól i zacznij gotować.
2. Grzyby umyj i pokrój w plastry.
3. Przełóż pieczarki na patelnię i smaż tylko do odparowania wody.
4. Na drugiej suchej patelni podpraż kaszę.
5. Następnie do pieczarek dodaj masło, pokrojone w słupki marchew, pietruszkę i pokrojony w plastry por. Smaż.
7. Wyjmij ugotowanego kurczaka i oddziel mięso od kości (jeżeli gotowałeś zupę na piersiach, to pokrój je na mniejsze kawałki).
8. Czas na przygotowanie klusek: do ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Dopraw masę.
Smacznego :)
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńZaciekawiła mnie ta zupaSzczególnie dodatek kaszy gryczanej.Jeszcze nie jadłem takiej.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupa :)
OdpowiedzUsuńBardzo sycąca zupka :)
OdpowiedzUsuń