24 lutego 2014

ZUPA PIECZARKOWA Z KASZĄ GRYCZANĄ I ZIEMNIACZANYMI KLUSECZKAMI


Coś mnie wzięło na zupy z kluskami. Dzisiaj ponownie gości na blogu zupa z kaszą gryczaną, ale dodatek ziemniaczanych kopytek sprawia, że jest jeszcze lepsza. 
Polecam wypróbować. 

Ewa :)


Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Składniki na zupę:


  • 2 udka z kurczaka (lub dwie piersi)
  • 600-700 gramów pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • połowa małego pora
  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Składniki na kluseczki:


  • 5 ugotowanych ziemniaków, zmielonych lub rozgniecionych 
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Do garnka włóż dwa udka, liść laurowy, zalej mięso wodą (można też bulionem). Posól i zacznij gotować.
2. Grzyby umyj i pokrój w plastry.
3. Przełóż pieczarki na patelnię i smaż tylko do odparowania wody.
4. Na drugiej suchej patelni podpraż kaszę.
5. Następnie do pieczarek dodaj masło, pokrojone w słupki marchew, pietruszkę i pokrojony w plastry por. Smaż.



6. Kiedy mięso będzie prawie miękkie wsyp do zupy kaszę i dodaj do zupy warzywa.
7. Wyjmij ugotowanego kurczaka i oddziel mięso od kości (jeżeli gotowałeś zupę na piersiach, to pokrój je na mniejsze kawałki).
8. Czas na przygotowanie klusek: do ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Dopraw masę.




9. Nabieraj masę ziemniaczaną na końcówkę łyżki i drugą łyżką ściągaj kluskę do gotującej się zupy.


10. Gotową zupę dopraw solą, pieprzem i posyp natką pietruszki.


11. Podawaj z odrobiną kwaśnej śmietany.

Smacznego :)


4 komentarze: