14 lutego mój mąż Zbyszek obchodził swoje urodziny. Z tej okazji upiekłam mu ciasto, którego nie robiłam już kilkanaście lat! W latach 80tych taki torcik był w naszej rodzinie hitem. Zrobienie pianki jest dość trudne, ale najważniejsze to się nie spieszyć i nie mieszać cukru podczas jego gotowania. Jeżeli jednak cukier się skrystalizuje, to niestety trzeba go wyrzucić i zacząć gotowanie od nowa.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25cm):
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i posyp mąką tortownicę.
3. Ubij białka z solą na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach).
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewaną mąkę.
6. Piecz około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika).
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.
- 4 białka
- szczypta soli
- 300 gramów cukru
- skórka z dwóch cytryn
- 15 gramów żelatyny w proszku (lub 3 listki)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 cytrynowe galaretki (rozpuszczone w 3 szklankach wody)
- bita śmietana i plasterki cytryny
Wykonanie:
1. Cukier wsyp do garnka i zalej go zimną wodą (chodzi tylko o przykrycie cukru, więc wody ma być naprawdę niewiele).
2. Żelatynę skrop wodą, by napęczniała i dodaj do niej niewielką ilość wody, aby żelatyna się rozpuściła.
3. Gotuj cukier (bez mieszania, bo może się skrystalizować!) do osiągnięcia tzw. piórka/nitki.
4. W między czasie ubijaj białka z solą na sztywną pianę.
5. Następnie do ubitych jajek wlewaj bardzo cienkim strumieniem gorący lukier i cały czas ubijaj masę mikserem.
6. Dodaj do masy żelatynę, skórkę i sok. Ubijaj mikserem.
7. Zalej biszkopt masą (można go wcześniej namoczyć ponczem).
8. Na prawie stężoną piankę wylej tężejącą galaretkę przygotowaną na 3 szklankach wody.
9. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
10. Udekoruj ciasto bitą śmietaną i plastrami cytryny.
Smacznego :)
Cudny,pomysłowa dekoracja:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Muszę spróbować tej pianki :)
OdpowiedzUsuńmuszę go zrobić:))
OdpowiedzUsuńTe ciasto musi niebiańsko smakować :)
OdpowiedzUsuńLekki torcik , mniam :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńfantastycznie go podałaś! ślinka leci od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńHello,
OdpowiedzUsuńI would like to know what is the size of the cup?
Greetings from Lithuania ;)
Julija
Hi Julija :) Polish cup is 250 ml. Greetings from Liverpool
UsuńIt was soooo good! ;)
UsuńGreat! Thank you for your comment :)
Usuńale wygląda!!!!!!!!!!!! Najlepsze życzenia dla małżonka!
OdpowiedzUsuńMniam,świetny! Wszystkiego najlepszego ! :)
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc upiekłam trzy ciasta: drożdżowe pani dziadka, Marlenkę (przed chwilą napisałam komentarz) i ten torcik. Ciasto okazało się być bardzo smaczne i przyjemnie rozpływa sie w ustach. Dziękuję za przepisy. Kasia z Mielca
OdpowiedzUsuń