Zapraszam na kolejną przystawkę na karnawałowe przyjęcie. Wbrew pozorom ptysie robi się bardzo szybko i nie jest to trudne ciasto.
Jeżeli lubicie jeszcze bardziej łososiowe nadzienia, to polecam pastę łososiową. Nadaje się świetnie na farsz do ptysiów.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na ciasto ptysiowe:
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 90 gramów masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
1. Do garnka wlej wodę i dodaj masło. Gotuj do rozpuszczenia się masła i doprowadź do lekkiego wrzenia.
2. Odstaw garnek z ognia i wsyp mąkę z solą. Mieszaj energicznie, aż masa będzie jednolita.
3. Wystudź masę.
4. Wbijaj po jednym jajku do masy i miksuj do dobrego połączenia się składników.
5. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni - do zarumienia się ptysiów.
7. Upieczone ptysie odstaw do ostygnięcia.
8. Zimne przetnij w połowie.
Składniki na nadzienie*:
- 1 opakowanie sera ricotta (250 gramów)
- 100 gramów wędzonego łososia
- koperek świeży lub mrożony (albo natka pietruszki)
- pieprz
* do nadzienia można też dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę, świeże ogórki lub korniszony - kto co lubi :).
Wykonanie:
1. Łososia pokrój na bardzo drobne kawałki.
2. Wymieszaj rybę z ricottą.
3. Dopraw nadzienie pieprzem (i ewentualnie solą).
4. Na końcu dodaj drobno poszatkowany koperek.
5. Nadziej ptysie farszem.
Smacznego :)
pyszności ale bym zjadła takie:D
OdpowiedzUsuńO, ja poproszę do pracy takiego ptysia. Super pomysł :)
OdpowiedzUsuń