13 lutego 2014

PROSTE CIASTO KORZENNE Z JABŁKAMI


Bardzo rzadko zdarza mi się piec takie proste ciasta, jak to z powyższego zdjęcia. Samo przygotowanie ciasta zajmuje tylko około 15 minut. Potem już tylko pieczenie i po 40 minutach można delektować się wypiekiem o smaku pieczonych jabłek z przyprawami korzennymi. 
Mniam :)

Przepis po części ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Przepis z książki Thomasa Kellera "The French Laundry Cookbook" (z moimi zmianami)

Składniki:

  • 85 gramów miękkiego masła lub margaryny do pieczenia
  • 120 gramów cukru
  • 1 duże jajko
  • 225 gramów mąki pszennej
  • 120 ml mleka w temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 większe jabłka (najlepiej kwaskowate)
  • szczypta soli
  • cukier do posypania ciasta przed pieczeniem
  • cukier puder do posypania ciasta po pieczeniu

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Natłuść i posyp mąką tortownicę o średnicy 22-23 cm (moja miała 25 cm). 
3. Utrzyj masło z cukrem (120 gramów) na puszystą masę. 
4. Zmniejsz obroty miksera na minimalne i dodaj masła jajko - ucieraj tylko do połączenia się składników. 
5. Zwiększ obroty miksera na średnie. Dodawaj do masy na przemian mleko i przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę). Miksuj tylko do połączenia się składników. 
6. Przełóż ciasto do tortownicy.



7. Pokrój obrane jabłka na plastry, a następnie podziel je na połówki. 


8. Wbijaj połówki plastrów jabłek w ciasto. 



9. Posyp wierzch ciasta niewielką ilością zwykłego cukru. 
10. Piecz ciasto około 40 minut. 
11. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. 
12. Zimne posyp cukrem pudrem. 
13. Podawaj podgrzane z np. lodami.

Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. SUPER!!!!!! Takie ciasta są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez te wbijane jabłka po upieczeniu fajnie to z wierzchu wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award! Pozdrawiam i zapraszam http://finezjaniedrogo.bloog.pl/id,340082924,title,Liebster-Blog-Award,index.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto proste, jak piszesz, ale pięknie wygląda. Pewnie pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń