30 czerwca 2013

CIASTO "TRUSKAWKOWA RYNIENKA"

Próba nr 2


Pierwszy raz "Truskawkową rynienkę" zrobiłam zimą (zdjęcia zrobiła wtedy Aleksandra). Wtedy też miałam zbyt małą prostokątną blachę i ciasto "nie zwisało" po bokach. 
Za drugim razem wylałam na ciasto zbyt płynną galaretkę...i wsiąknęła mi w biszkopt. 
Dopiero teraz udało mi się zrobić to ciasto jak należy. Mam nadzieję, że się Wam podoba. 
Postanowiłam zamieścić zdjęcia z wszystkich trzech prób, bo to pokazuje, jak ustrzec się błędów. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

Próba nr 3

Próba nr 1






Składniki na blachę o wymiarach 36x29 cm:


  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju


Wykonanie:

1. Ubij sztywną pianę z białek.
2. Wciąż miksując stopniowo dodawaj do białek cukier.
3. Następnie dodawaj po jednym żółtku - miksuj przez kilka minut na najwyższych obrotach.
4. Wymieszaj ciasto (łyżką) z olejem i przesianą mąką.
5. Wylej ciasto na dużą, prostokątną blachę (oczywiście musi być natłuszczona i posypana mąką).
6. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ciasto przez około 20 minut (sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
7. Upieczone ciasto (jeszcze gorące!) wyjmij delikatnie z blachy i przełóż do keksówki o wymiarach 30x14x8 cm wyłożonej papierem do pieczenia (papier powinien być dużo większy, bo potem dzięki niemu, będzie łatwiej wyjąć ciasto z blachy) -  boki ciasta mogą zwisać ze ścianek formy.



8. Odstaw do całkowitego wystudzenia.



Składniki:


  • jogurt naturalny 125 gramów
  • niepełna szklanka śmietany kremówki 30%
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • łyżka cukru pudru


Wykonanie:

1. Przygotuj galaretkę na 1 i 1/3 szklanki wody.
2. Ubij zimną kremówkę na bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i jogurt.
3. Do śmietany dodawaj stopniowo tężejącą galaretkę i ubijaj przez chwilę.
4. Wylej masę na ciasto. Na środku masy truskawkowej ułóż całe truskawki. Włóż blachę do lodówki, aby masa zastygła.



5. Przygotuj drugą galaretkę według instrukcji na opakowaniu, ale zmniejszając ilość wody do 1,5 szklanki.
6. Kiedy galaretka zacznie tężeć przelej ją na masę truskawkową.
7. Ponownie wstaw do ciasto do lodówki.
8. Wyjmij ciasto z blachy chwytając za papier do pieczenia.

 Truskawkowy zawrót głowy 2013

6 komentarzy:

  1. Jakie efektowne ciasto - i na pewno pyszne! Na lato genialne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do trzech razy sztuka, z takim ciastem się jeszcze nie spotkałam, wygląda bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie! Rozumiem,że prawidłowe jest to ze zwisającymi bokami! Muszę takie zrobić, tylko jest problem bo truskawek ci u nas już nie ma:( Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń