21 lutego 2012

CYTRYNOWA BABA WIELKANOCNA



Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu zostało, ale postanowiłam popróbować swoich sił w pieczeniu ciasta drożdżowego. Nie przepadam za rodzynkami, więc do mojej baby dodałam dużo skórki cytrynowej. 
Smak babki połączony z cytrynowym lukrem przypomina mi lato, słońce i kolory - dokładnie z tym kojarzy mi się Wielkanoc, więc uznaję próbę za udaną :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Zmodyfikowałam przepis Paulinki

Składniki:

  • 50 g drożdży 
  • 1 szkl mleka 
  • 1/2 szkl cukru 
  • 4 szkl mąki 
  • 1 jajko i 2 żółtka 
  • 1/2 kostki masła
  • 1 op cukru waniliowego lub esencja waniliowa
  • otarta skórka z dwóch cytryn



Wykonanie:

1. Lekko podgrzane mleko dodaj do drożdży, posyp je łyżką cukru i łyżką mąki, po czym odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2. Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, wbij jajka, wlej zaczyn, dodaj skórkę cytrynową i wyrób na gładkie ciasto.
3. Wlej rozpuszczone i schłodzone masło i wyrabiaj około 20 min, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
4. Miskę przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą dużej formy na babkę. 
5. Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia (tym razem na kilkanaście minut).
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do około 175 stopni C i piecz, aż babka będzie złotawa. 
7. Zimną babę polej cytrynowym lukrem (Sok z około połowy cytryny połącz z jedna szklanka cukru pudru. Masa w tym momencie będzie na pewno za gęsta, dodaj do niej łyżkę mleka. Ponownie zamieszaj. Powinno być OK :) Jeżeli dalej jest za gęste dodaj odrobinę więcej mleka, jeżeli lukier wyszedł Wam za rzadki - dodaj cukru pudru)




16 komentarzy:

  1. Zapowiada się smakowicie. Mi ciasto drożdżowe jakoś nie wychodzi niestety, więc by upiec coś na Wielkanoc też już teraz musiałabym zacząć trening.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo. Jakoś boję się drożdży. Wydają mi się kapryśne ;). Dzisiejsza babka nawet wyszła. Uff!

      Usuń
  2. Zjadłaby, teraz taką babę :D Uwielbiam piec drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowej baby jeszcze nie robiłam. Twoja wygląda zabójczo aż ślinka na sam widok cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała baba, piękna dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam baby drozdzowe i co Wielkanoc je robie. Twoja jest cudna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wzięcię udziału w mojej akcji Festiwal Śniadaniowy.
    Zapraszam do przejrzenia wpisu podsumowującego akcję, zawierającego wszystkie dodane przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka wygląda smakowicie, a zamiast lukru można polać polewą czekoladową ? :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalusiu oczywiście, że można :) Zdaj się na swoją inwencję :). Również pozdrawiam!

      Usuń
  8. Wiosna zaczyna deptać nas po piętach, a ta babka jest jej zapowiedzią

    OdpowiedzUsuń
  9. Zajrzałam tu przypadkiem i zostałam na długo - ten blog to źródło fantastycznych, inspirujących przepisów :) Dziękuję, wrócę tu jeszcze nie raz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pani Olu to ciasto też upiekłam :) Magdalena I.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna ta babka i mocno cytrynowa. Pozdrawiam Aneta

    OdpowiedzUsuń
  12. Fest wyrośnięta cytrynowa baba od Karoliny Wisińskiej :)

    [img]http://i62.tinypic.com/2woi3ao.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  13. Weszłam tylko na chwilę by zobaczyć co jest na stronie i ... wsiąkłam na 2 godziny :) fajne przepisy, jeszcze nie raz będę tu gościem (strona jest już u mnie w ulubionych) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń