11 lutego 2012

WALENTYNKI 2O12: CZEKOLADOWY TORCIK SERDUSZKO


Walentynki wszystkim kojarzą się z kształtem serca. Miło będzie zjeść serduszkowego torta razem z ukochaną osobą. 
Przepis jest na dwa torty. Jeden wystarczy dla dwóch osób. 

W poprzednich postach przedstawiłam ten sam czekoladowy przepis, ale dwa inne zastosowania. O to linki:

- Czekoladowe babeczki z serduszkową dziurką (przepis na około 12 dużych babeczek)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Mój przepis

Składniki na ciasto:

  • 125 gramów mąki
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 gramów kakao
  • 225 gramów masła
  • 225 gramów ciemnej czekolady
  • 200 gramów cukru
  • 63 gramy kwaśnej śmietany
  • 93 gramy pełnego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka


Wykonanie:

1. Gotując na małym ogniu rozpuść masło, czekoladę i mleko. Mieszaj do połączenia się składników. Nie doprowadź do wrzenia. Kiedy składniki się rozpuszczą odstaw do ostygnięcia.
2. Ubij jajka z cukrem, aż nabiorą kremowego koloru i masa będzie puszysta.
3. Dodaj do jajek olej i śmietanę (w temp. pokojowej). Miksuj.
4. Przesiej przez sito mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
5. Dodaj suche składniki do masy jajecznej. Miksuj do połączenia się składników.
6. Chłodną masę czekoladowo-maślaną wlewaj powolnym strumieniem do ciasta. Miksuj na średnich obrotach.
7. Przygotuj 4 formy w kształcie serca o rozmiarze mniej więcej dłoni. Natłuść je masłem i posyp kaszą manną.
8. Przelej ciasto do form i piecz w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku. Ciasta będą się piekły około 30-35 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy jest upieczone.
9. Upieczone odstaw do ostygnięcia.

10. Za pomocą foremki o kształcie serca, zrób dziury w 2 ciastach.


Przepis zaadaptowany z książki "Rose's Heavenly Cakes" napisanej przez Rose Levy Beranbaum  

Składniki na malinową bitą śmietanę:
  • 2/3 szklanka zimnej kremówki
  • 1/3 szklanki malinowego dżemu (bez pestek)


Wykonanie:

1. W rondelku na małym ogniu rozpuść dżem. Mieszaj, żeby się nie przypalił. Gotowy odstaw do całkowitego ostygnięcia.
2. Do miski wlej kremówkę. Ubijaj na szybkich obrotach.
3. Kiedy śmietana będzie prawie ubita zacznij stopniowo dodawać dżem.
4. Ubitą śmietanę rozsmaruj na spodzie ciasta. Przykryj drugim blatem. Tak samo zrób drugi torcik.

5. Wstaw ciasto na około godzinę do lodówki.

Dżem naturalnie wzmocni bitą śmietanę. Nie trzeba do masy dodawać żelatyny.




  

7 komentarzy:

  1. Cudnie to wygląda! Niesamowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczny:) romantyczny nastrój od zaraz :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałbym móc się z kimś takim zajadać, oczywiście- na spółę. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu śliczności przygotowałaś :) Aż chciałoby się spróbować. Nie pomyślałam nigdy wcześniej o dodaniu dżemu malinowego do bitej śmietany. Świetny pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny pomysł! Szkoda, że nie mam sercowych foremek :(

    OdpowiedzUsuń